Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια για τα Ελληνικά Νησιά

 
Του Δημήτρη Μετικάνη, γενικού διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ
Στις 18 Μαΐου 2017 υπογράφηκε στη Βαλέττα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 Κράτη Μέλη η Πολιτική Διακήρυξη «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.».
Η ΔΕΗ χαιρετίζει την πολιτική αυτή πρωτοβουλία, παρακολουθεί ενεργά την προετοιμασία και τις συζητήσεις
του Φόρουμ που θα διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, στα Χανιά και καταθέτει τις εμπειρίες και τις προτάσεις της.
Η ΔΕΗ διαθέτει εμπειρίες δεκαετιών συνεχούς και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης σε όλα τα ΜΔΝ της επικράτειας και ιδιαίτερα στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, που αποτελεί κρίσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο, και μάλιστα χωρίς να αποζημιώνεται μέχρι σήμερα πλήρως για τις υπηρεσίες της αυτές.
Δεδομένου ότι το 2020 απελευθερώνεται η αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), η ΔΕΗ έχει ήδη δρομολογήσει με παρεμβάσεις δημόσιες, αλλά και προς τους αρμόδιους φορείς μια σημαντική προσπάθεια, ώστε να καθοριστεί εγκαίρως και με σαφήνεια, τόσο σε τεχνικό, όσο και ρυθμιστικό επίπεδο η μεταβατική διαδικασία από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή στην καθαρή ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά.
Η αποφασιστικότητα της Ε.Ε και των Υπουργών των Κ.Μ. να υποστηρίξουν εξατομικευμένες λύσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα κατοικημένα νησιά τους, πρέπει να μετουσιωθεί σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα περιγράφει τόσο ποιοτικά, όσο και – αυτό έχει βασική σημασία – ποσοτικά, τα σχετικά σταδιακά βήματα. Η έντονη εποχικότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα ΜΔΝ της χώρας μας, η ευστάθεια των απομονωμένων ηλεκτρικών συστημάτων, οι περιορισμοί από τις τουριστικές δραστηριότητες, οφείλουν να καλυφθούν στο νέο τοπίο της καθαρής ενέργειας με τρόπο που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης.
Πρώτιστη προτεραιότητα για κάθε νησί αποτελεί να εξετασθούν όλες οι αξιόπιστες λύσεις που θα εμπεριέχουν την μέγιστη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ (με εξειδικευμένη αξιοποίηση τοπικών ανανεώσιμων πόρων) με την παράλληλη συμβολή και αξιοποίηση του απαραίτητου συμβατικού παραγωγικού δυναμικού, καθώς και τις διασυνδέσεις, ώστε ο Σχεδιασμός να στηριχτεί σε ένα βέλτιστο συνδυασμό περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, υλοποιώντας τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. (Clean Energy Package). Είναι αυτονόητο, ότι οι σχετικές προτάσεις και οι αναγκαίες προσαρμογές θα είναι αποδοτικότερο να εξειδικευθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για κάθε ΜΔΝ (ενταγμένου στο συνολικό σχεδιασμό της Χώρας), που είναι απαραίτητο άμεσα να εκπονηθεί.
Η ΔΕΗ με υπευθυνότητα θα συνεχίσει να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο και να θέτει αυτά τα ζητήματα, αλλά και να αναζητεί εκείνες τις απαντήσεις που θα της επιτρέψουν να σχεδιάσει και να υλοποιήσει και τις δικές τις προσαρμογές. Δυναμικά παρούσα και στο νέο ενεργειακό τοπίο, προετοιμάζεται και σχεδιάζει τις δράσεις της για τη μετάβαση από την συμβατική (θερμική) ηλεκτροπαραγωγή στη νέα αρχιτεκτονική των διασυνδέσεων και στις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ, της αποθήκευσης και της διαχείρισης της απόκρισης ζήτησης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου