Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

«Συμμαχία των 8» για διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας

Την επέκταση και σε άλλους ενεργειακούς τομείς της πετυχημένης συνεργασίας στη διασυνδεσιμότητα των συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας και επτά ακόμη κρατών-μελών της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία CESEC, επισφράγισε η χθεσινή υπογραφή μνημονίου συνεννόησης στο Βουκουρέστι, για την κοινή προσέγγιση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μνημόνιο υπογράφηκε επίσης από τα οκτώ συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας που παίρνουν μέρος στην πρωτοβουλία. 
«Συμμαχία των 8» για διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας  Η υπογραφή έγινε στο πλαίσιο της τέταρτης συνεδρίασης της ομάδας υψηλού επιπέδου CESEC σε επίπεδο υπουργών, χθες στη ρουμανική πρωτεύουσα, στην οποία έδωσε το «παρών» ο Γ. Σταθάκης. Επίσης, παρόντες ήταν ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, και ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επίτροπος για τη δράση για το Κλίμα και την
Ενέργεια. 
 Εκτός από την Ελλάδα, στη CESEC (Συνδεσιμότητα Φυσικού Αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη) συμμετέχουν επίσης η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας είναι η FYROM, η Σερβία, η Ουκρανία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Kοσσυφοπέδιο και η Μολδαβία. 
 Με στόχο την ολοκλήρωση των αγορών φυσικού αερίου της περιοχής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εκτελούνται ήδη σημαντικά έργα διασύνδεσης. Κάποια από αυτά έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP), δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τη χώρα μας και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω της Αλβανίας, αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB). 
 Κατ’ ανάλογο τρόπο, το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε χθες περιέχει έναν κατάλογο έργων προτεραιότητας για τη δημιουργία διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοια έργα είναι η αναβάθμιση της δυναμικότητας μεταφοράς μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπως και η αναβάθμιση της δυναμικότητας μεταφοράς κατά μήκος του διαδρόμου Ανατολής-Δύσης από την Ιταλία προς τη Ρουμανία μέσω των Βαλκανίων. 
 Παράλληλα, θα δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση στην περιοχή. Δύο τομείς που, και για στις 8 χώρες, υπάρχει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης. 
 Η πρωτοβουλία δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, έναν περίπου χρόνο αφότου τα «stress tests» της Κομισιόν έδειξαν πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά ευάλωτη στη διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, που είναι ο μεγάλος, και συχνά μοναδικός, προμηθευτής της. Επιπλέον, στόχος της CESEC είναι να «απαντήσει» στο γεγονός ότι οι καταναλωτές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης πληρώνουν πολύ ακριβότερα το φυσικό αέριο σε σύγκριση με την Κεντροδυτική Ευρώπη. 
 Πέρα από τα έργα που αναπτύσσονται ήδη για τη διασυνδεσιμότητα των συστημάτων φυσικού αερίου των 8 χωρών, εξετάζονται επίσης και άλλα πρότζεκτ, ανάμεσα στα οποία και ένας νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2016, στη Βουδαπέστη, αποφασίστηκε το πεδίο συνεργασίας να επεκταθεί και στην ηλεκτρική ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ, αφού αναγνωρίστηκε ότι δεν έχει νόημα το μόνο αντικείμενο να είναι το φυσικό αέριο και ότι το κλειδί για την ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή είναι μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική. Καρπός αυτής της απόφασης ήταν το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε χθες. 

Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου