Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Πράσινα νησιά με ευφυή δίκτυα από τη ΔΕΗ

κεραμιώτης χρήστος Του Χρήστου Κεραμιώτη
Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του ’70, πραγματοποιώντας συστηματική καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων. Το 1981 ιδρύθηκε η Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΔΕΜΕ) μέσω της οποίας η εταιρία, με μία σειρά καινοτόμων
και πρωτοποριακών δράσεων, προχώρησε στην κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ηλιακού 100 kW (1982) και του πρώτου ευρωπαϊκού αιολικού πάρκου 100 kW (1983) στην Κύθνο, καθώς και την πιλοτική λειτουργία ενός γεωθερμικού σταθμού 2 MW στη Μήλο (1986-9). Σήμερα, ο όμιλος δραστηριοποιείται στην αγορά των ΑΠΕ μέσω της 100% θυγατρικής του, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία διαχειρίζεται όλα τα έργα ΑΠΕ του ομίλου πλην των μεγάλων υδροηλεκτρικών, διασκορπισμένα σε έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο.
Στο νησιωτικό χώρο η ΔΕΗ κατέχει το σύνολο των 32 αυτόνομων θερμικών συστημάτων που ηλεκτροδοτεί τις Μη Διασυνδεδεμένες Νήσους (ΜΔΝ) με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκονται στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Το έμπρακτο ενδιαφέρον του ομίλου για τις ΑΠΕ στα ΜΔΝ, πέραν της συνεχούς προσπάθειας των θερμικών σταθμών για τη διατήρηση της ευστάθειας του δικτύου με τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση περιθωρίου για τους σταθμούς ΑΠΕ στα νησιά, στοιχειοθετείται πλέον από το γεγονός ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί σχεδόν τα ¾ του αιολικού της στόλου στο Αιγαίο, κατέχοντας σήμερα περί το 20% της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος στα ΜΔΝ. Επιπροσθέτως, διατηρεί έως σήμερα το μόνο μικρό υδροηλεκτρικό σε νησιωτικό χώρο και είναι η πρώτη εταιρία που ξεκίνησε την κατασκευή υβριδικού σταθμού, με το έργο της στην Ικαρία.
Το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις 1.05 MWκαι 3.1 MW αντίστοιχα, ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2.7 MW, δύο δεξαμενές ύδατος και αντλιοστάσιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα έκκλησης της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο όταν απαιτείται, συνδράμοντας συνάμα τις αρδευτικές ανάγκες του νησιού κατά τους ιδιαίτερα άνυδρους θερινούς μήνες. Το πρωτοποριακό αυτό έργο, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες) και θα συνδράμει στην αποφυγή εκπομπών CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων/έτος. Σήμερα, το έργο έχει κατασκευασθεί κατά το 85-90% με εκτιμώμενη περάτωση των εργασιών μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Συνεχίζοντας την παράδοση δεκαετιών σε καινοτόμα έργα με ρηξικέλευθες λύσεις, ο όμιλος ΔΕΗ κατασκευάζει σήμερα πιλοτικά υβριδικά έργα όπως αυτά της Καρπάθου (30kW) και της Γαύδου (20kW). Στα νέα αυτά υβριδικά, πιλοτικά έργα εγκαθίστανται πλησίον των υφιστάμενων θερμικών σταθμών φωτοβολταϊκά πάρκα με ηλεκτροχημικές συστοιχίες αποθήκευσης ενέργειας, ενσαρκώνοντας επί του πρακτέου στο χώρο των ΜΔΝ την παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο των συστημάτων μπαταριών για αποκεντρωμένα και απομακρυσμένα συστήματα.
Με επιδίωξη τη συνεργασία και τη στήριξη ιδιωτικών και δημοσίων αρχών, τοπικών φορέων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρηματικού κόσμου, ο όμιλος επιδεικνύει συνεχή εξωστρέφεια με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησιωτικό αρχιπέλαγος. Προτεραιότητα αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων μέσω θερμικής επεξεργασίας. Στόχευση γίνεται επίσης σε δράσεις ολιστικής διαχείρισης, όπως η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ σε τομείς όπως η αφαλάτωση και η ηλεκτροκίνηση.
Στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα και βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης και του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διευκολύνει την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και αφήνει ένα βιώσιμο αποτύπωμα για τις νησιωτικές περιοχές αλλά και για την ηπειρωτική χώρα, άμεσα μέσω των διασυνδέσεων και έμμεσα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής για τους όλους τους πολίτες.
Σ αυτά τα πλαίσια, η ΔΕΗ και η ΔΕΗΑΝ χαιρετίζουν, υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.

Ο Χρήστος Κεραμιώτης είναι CEO's Office  Strategy & Business Development, ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου