Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κρίσιμη για το μέλλον της ΔΕΗ η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Κρίσιμη για το μέλλον της ΔΕΗ η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών 
Τα χρέη των πελατών της επιχείρησης ισοδυναμούν με τα έσοδα που έχει η ΔΕΗ σε διάστημα έξι μηνών
Με «μαξιλάρι» το μετοχικό της κεφάλαιο και τα ίδια κεφάλαια που ανέρχονται στα 5,9 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ ήταν και παραμένει ο κυρίαρχος παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας της εγχώριας αγοράς.  
Μάλιστα, η εταιρία και η διοίκησή της εμφανίζονται να ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι, ενώ την ίδια στιγμή κρατούν «κλειστά» τα χαρτιά τους αναφορικά με τις οικονομικές απαιτήσεις που υπάρχουν από πελάτες, απαιτήσεις που φθάνουν τα 2,2 δις. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του 2016 έφθαναν τα 340 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση απέφυγε να λάβει προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2017 όπως προκύπτει από τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις.
Συγκεκριμένα ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών μειώθηκε κατά 239,7 το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν μόλις σε 103,7 εκατ. ευρώ έναντι 343,4 εκατ. ευρώ το 2016.
Στο δεύτερο τρίμηνο η αύξηση των προβλέψεων ήταν μηδενική έναντι αύξησης πρόβλεψης ύψους 104,7 εκατ. ευρώ που έλαβε το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η ΔΕΗ επί της ουσίας δείχνει «ασφαλής» έναντι των επισφαλών απαιτήσεων, οι οποίες τον Μάιο του 2017 έφθαναν τα 2,23 δις. ευρώ.  
Τον Μάιο του 2017 είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών συνολικά 490.000 πελάτες και αφορούσαν οφειλές ύψους 790 εκατ. ευρώ.  

Απαιτήσεις όσο ο τζίρος έξι μηνών

Με δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε στα 2,4 δις. ευρώ, είναι πασιφανές πως οι οφειλές των πελατών της καλύπτουν σχεδόν το τζίρο μιας τέτοιας χρονικής περιόδου.
Η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε μάλιστα πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο της πρόσληψης συμβούλου, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση των απαιτήσεων μέσω της βελτίωσης των εισπράξεων.
Μάλιστα, η επιτυχία του εγχειρήματος συγκέντρωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης.
Στελέχη των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος υποστηρίζουν πως η ΔΕΗ τους κρατά «ομήρους» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί, επισημαίνοντας την έκπτωση του 15%.
Το θετικό στοιχείο για τη ΔΕΗ είναι ότι η έκπτωση του 15% συνέβαλε στη μείωση των εσόδων μόλις κατά 1,5% στο επτάμηνο του 2017 έναντι του 2016 όταν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή η έκπτωση.  
Επιπλέον το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν υψηλότερο κατά 6% πέρυσι σε σχέση με φέτος χωρίς να «χτυπήσει» στα έσοδά της.
Η ΔΕΗ μπορεί να δείχνει «λαβωμένη» από τις εξελίξεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο αυτοί που δείχνουν πως θα κλονιστούν πιο γρήγορα είναι όσοι εισήλθαν απροετοίμαστοι στην εγχώρια αγορά ενέργειας και που σήμερα κυνηγούν πελάτες με το… τουφέκι.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου