Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αναζητούν Plan B για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα

Αναζητούν Plan B για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα 
Της Μαριάννας Τζάννε

Εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι λογαριασμοί με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα, αναζητούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Δύο σχεδόν μήνες μετά την εισήγηση της ΡΑΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη που προέβλεπε την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του 50% του Ειδικού Φόρου
Κατανάλωσης που πληρώνει η ΔΕΗ για το μαζούτ που καίει στα νησιά, η πρόταση συναντά σοβαρά προσκόμματα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και δείχνει ανέφικτο να προχωρήσει.
Αυτό συνεπάγεται ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να υποβάλλει νέα εισήγηση προς τον υπουργό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα υπάρξουν.
Οι ΥΚΩ που ευθύνονται για την εκτίναξη έως 20% των λογαριασμών της ΔΕΗ αποτελούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής της πολιτείας για τους κατοίκους των νησιών, που όμως μέχρι σήμερα επωμίζεται, χωρίς να ανακτά, η Επιχείρηση και αφορούν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον νησιωτικό χώρο. Η πολιτεία για να αποφύγει να επιβαρύνει με διπλάσια και τριπλάσια κόστη τους κατοίκους των νησιών έχει μετακυλίσει το κόστος σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη στους λογαριασμούς τους μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Η υπόθεση εκκρεμεί με τον κ. Σταθάκη να υποστηρίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο νέο μνημόνιο την υποχρέωση να κλείσει το θέμα με τις ΥΚΩ προηγούμενων ετών (από 2012 -2016). Ωστόσο ο ψαλιδισμός από τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας των απαιτήσεων της ΔΕΗ περίπου στο μισό (από 730 που ζητούσε στα 360 εκ. ευρώ) δυσκολεύει τα πράγματα. Το επισήμανε προχθές στην ανακοίνωση των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων και ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, δημοσιοποιώντας και την παραπομπή της υπόθεσης στη διαιτησία. Πίεση όμως υπάρχει και από τις Βρυξέλλες για την επίλυση του προβλήματος καθώς το «κούρεμα» των απαιτήσεων από την ΡΑΕ θεωρείται ισχυρό πλήγμα για τη ΔΕΗ.
Η Ρυθμιστική Αρχή έχει παγώσει και την αναμόρφωση του Κοινωνικού Τιμολογίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει η βάση των δικαιούχων και να περιοριστούν οι καταναλωτές που επωφελούνται από τα πλεονέκτήματά του, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Η Αρχή δεν έχει τεκμηριώσει την πρότασή της καθώς μεγάλο αγκάθι παραμένει η απένταξη άνω των 200.000 καταναλωτών.

 http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου