Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Κρίσιμες Επαφές για το Μέλλον της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες επαφές για το μέλλον της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η ώρα της κρίσης έφτασε για το θέμα των λιγνιτών καθώς από σήμερα βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτούν με τις κοινοτικές αρχές στελέχη του υπουργείου ενέργειας μαζί με ομάδα που εκπροσωπεί τη ΔΕΗ. Σκοπός της ελληνικής αποστολής είναι να "υπερασπιστεί" την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα
για πώληση 2+1 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (δύο εν λειτουργία και μία άδεια για κατασκευή τρίτης σε Αμύνταιο και Μελίτη), στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το διακύβευμα στις συζητήσεις που θα γίνουν είναι να πειστούν οι κοινοτικές αρχές ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στους όρους που είχαν συμφωνηθεί και οι οποίοι είναι: πρώτον τα εργοστάσια να αντιπροσωπεύουν το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ, δεύτερον να έχουν ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τις μονάδες που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ (απόδοσης και διάρκειας ζωής) και τρίτον να κινητοποιούν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όπως είχαν τονίσει την περασμένη εβδομάδα κοινοτικοί αξιωματούχοι στο capital.gr  η πρόταση δεν έχει απορριφθεί και έχουν υποβληθεί διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν.
Οι απαντήσεις αυτές θα δοθούν δια ζώσης στο πλαίσιο των συζητήσεων που ξεκινούν και στις οποίες θα συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Τα επίμαχα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις η ελληνική ομάδα, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς είναι δύο: το πρώτο αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπό πώληση καλαθιού και το δεύτερο αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, υπάρχει κινητικότητα και ήδη έχουν εμφανιστεί εταιρείες από την Κίνα, την Τσεχία και την Πολωνία, που δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ενώ κάποιες εξ αυτών αναζητούν και παρτενέρ που να δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί περιλαμβάνεται η κινεζική Shenhua, η τσεχική CEZ ενώ η πολωνική εταιρεία εικάζεται ότι είναι η PGE. 
Μειονέκτημα πάντως θεωρείται το ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι όμιλοι -ελληνικοί ή ξένοι- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προς πώληση καλαθιού, εδώ η ελληνική ομάδα θα έχει μάλλον δύσκολο έργο να πείσει ότι το Αμύνταιο (μια μονάδα που αποσύρεται για περιβαλλοντικούς λόγους σε δύο χρόνια και θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με σοβαρές επενδύσεις) και η Μελίτη (ένα εργοστάσιο με σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας καύσιμου) έχουν ίδια χαρακτηριστικά ποιότητας με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο που θα παραμείνει στη ΔΕΗ.
Το βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις που ξεκινούν στις Βρυξέλλες θα καθορίσουν το μέλλον και τις προοπτικές επιτυχίας των διαγωνισμών, που θα ξεκινήσουν στα τέλη του επόμενου μήνα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Κρίσιμη λεπτομέρεια: σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπαρχει εμπλοκή ή ότι η διαδικασία της αποεπένδυσης δεν προχωρά ομαλά τότε προβλέπεται να ενεργοποιηθούν από την Κομισιόν εναλλακτικά δομικά μέτρα.

http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου