To ενδεχόμενο αποτυχίας του διαγωνισμού για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, τόσο από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος όσο και τιμήματος είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την κυβέρνηση, καθώς η αδυναμία πώλησης μπορεί να σημάνει την
επαναφορά του σεναρίου εκποίησης υδροηλεκτρικών μονάδων και μάλιστα σε εκλογική χρονιά.
Καθώς η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών πλησιάζει, με την επίσημη παράταση που έχει δοθεί να λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου και ανεπίσημες πληροφορίες να μιλούν ήδη για μία νέα αναβολή ως τις 25 Ιανουαρίου, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές. Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από τις προς πώληση μονάδες, μετά τα κίνητρα για αποχώρηση που έδωσε με νόμο -ο οποίος ψηφίστηκε στο τέλος του 2018-, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ακόμα δεν έχουν φανεί και οι υποψήφιοι ζητούν περισσότερο χρόνο για να τα αξιολογήσουν. Μία πρώτη καταγραφή πάντως όσων θέλουν να μετακινηθούν στη μητρική ΔΕΗ ή τον θυγατρικό ΔΕΔΔΗΕ θα φανεί μέσα στις ημέρες αυτές, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την ερχόμενη εβδομάδα.
Με τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, κύκλοι της αγορά εκτιμούν ότι οι όποιες προσφορές κατατεθούν - αν κατατεθούν- θα περιέχουν πολλές αιρέσεις , πράγμα που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία επανειλημμένως έχει ζητήσει η προθεσμία να παραταθεί ως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο συνδυασμός με το γενικότερο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για τις ανθρακικές μονάδες και τις προβλέψεις για την περαιτέρω άνοδο της τιμής των ρύπων, δεν προαναγγέλλει κάτι θετικό για το τίμημα.
Στην τελευταία συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς υπάρχει αναφορά για την ενεργοποίηση “δομικών μέτρων”σε περίπτωση αποτυχίας του εν εξελίξει διαγωνισμού, καθώς η πώληση των τριών μονάδων γίνεται στο πλαίσιο της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες.
Τα “δομικά μέτρα” μπορεί να μην διευκρινίζονται στο κείμενο της συμφωνίας, όμως ορατός προβάλλει ο κίνδυνος αναβίωσης των σεναρίων για διεύρυνση του προς πώληση πακέτου με υδροηλεκτρικές μονάδες, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει ενδιαφερόμενοι, ενώ τίποτα δεν αποκλείει να ξανανοίξει η “παγωμένη” προς το παρόν υπόθεση των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για ενδεχόμενη χειραγώγηση των τιμών χονδρικής στην αγορά ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ στο παρελθόν, μέσω των υδροηλεκτρικών.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με παλαιότερες δηλώσεις του έχει αποκλείσει το σενάριο πώλησης υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας. Κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη είναι τόσο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όσο και η διοίκησή της που επιδιώκει να μετασχηματίσει την επιχείρηση σε μία εταιρία ηλεκτρισμού με έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν το πακέτο των κινήτρων, που έδωσε η κυβέρνηση είναι αρκετό για να πετύχει ο διαγωνισμός. Το πακέτο, εκτός από την εθελουσία, περιλαμβάνει ακόμα την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με λιγνίτη σε σταθερή τιμή για τη Μελίτη, τη χορήγηση λιγνιτικών ΑΔΙ, δηλαδή μίας αποζημίωσης για την ισχύ που διαθέτουν στο σύστημα οι μονάδες και την κατάργηση του τέλους λιγνίτη.
Αν η Κομισιόν δεν εγκρίνει το αίτημα για την παράταση, τότε η επόμενη εβδομάδα θα δρομολογήσει τις εξελίξεις.
της Μανταλένας Πίου
www.businessenergy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου