Για πρώτη φορά στα χρονικά, πέρυσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποσκέλισαν τον άνθρακα ως η βασική πηγή ενέργειας στην Γερμανία αφού έφθασαν να αντιπροσωπεύουν κατά τι περισσότερο από το 40% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, όπως έδειξαν τα στοιχεία
έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Αυτή η μεταστροφή, σηματοδοτεί μια τεράστια πρόοδο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαίνει να καταστήσει τις ΑΠΕ σε κυρίαρχο του παιχνιδιού, που θα παρέχει το 65% της ενέργειας, έως το 2030. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια δαπανηρή μετάβαση, καθώς η χώρα θα έχει αποσυρθεί από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έως το 2022, ενώ προετοιμάζει και το έδαφος για μια ομαλή, μακροπρόθεσμη, έξοδο από τον άνθρακα.
Η έρευνα της υπηρεσίας εφαρμοσμένων επιστημών, Fraunhofer, έδειξε ότι η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, βιομάζας και υδροηλεκτρισμού, αυξήθηκε κατά 4,3%, πέρυσι, για να αποφέρει την παραγωγή 219 τεραβατωρών (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι συνολικής παραγωγής ισχύος 542 TWh, σε εθνικό επίπεδο, που προήλθε τόσο από πράσινα όσο και από ορυκτά καύσιμα, εκ των οποίων η καύση άνθρακα αντιπροσώπευε το 38%.
Το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στη ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε από 38,2%, το 2017 και μόλις 19,1%, το 2010.
Ο Mπρούνο Μέργκερ, ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη της Fraunhofer, δήλωσε ότι το εν λόγω μερίδιο αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το 40%, κατά το τρέχον έτος.
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε κάτω από το 40%, το 2019, επειδή κατασκευάζονται ολοένα περισσότερες εγκαταστάσεις για ΑΠΕ, αλλά και χάρη στο ότι οι μετεωρολογικές τάσεις δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά», δήλωσε ο ίδιος.
Οι σκεπτικιστές της πράσινης ενέργειας υποστηρίζουν ότι η παραγωγή αντικατοπτρίζει, απλώς, τις ευνοϊκές τάσεις του καιρού και δεν αποδεικνύει τη συμβολή του τομέα στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 16%, στις 45,7 TWh, χάρη στο παρατεταμένα θερμό καλοκαίρι, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς τη αυξήθηκε κατά 3,2 γιγαβάτ, στα 45,5 GW πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraunhofer.
Από την άλλη, η παραγωγή αιολικής ενέργειας παρήγαγε 111 TWh, μέσω συνδυασμένης χερσαίας και υπεράκτιας χωρητικότητας που ανήλθε σε ελαφρώς χαμηλότερα των 60 γιγαβάτ, που αντιπροσωπεύει το 20,4% της συνολικής ηλεκτρικής ισχύος στην Γερμανία.
Η αιολική απετέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας, μετά την παραγωγή από εγχώρια εξόρυξη λιγνίτη, που αντιπροσώπευε το 24,1%.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, που λειτουργούν με εισαγόμενο λιθάνθρακα συνεισέφεραν 75,7 TWh, ήτοι 13,9% του συνόλου.
Τέλος, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε μόλις ένα 3,2% της παραγωγής ενέργειας, με συνολική ισχύ 17 TWh, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης, αποξήραναν τα ποτάμια. Η παραγωγή βιομάζας συνεισέφερε ένα 8,3%. Ακόμη, οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου αντιπροσώπευσαν το 7,4% της συνολικής ισχύος, με την πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει το 13,3% και την υπόλοιπη ισχύ να παρέχουν η καύση πετρελαίου και αποβλήτων.
Η Γερμανία απετέλεσε καθαρό εξαγωγέα ισχύος 45,6 TWh, το 2018, με τις εξαγωγές να κατευθύνονται, κυρίως, στις Κάτω Χώρες, ενώ εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού από την Γαλλία.
του Αδάμ Αδαμόπουλου
www.energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου