Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Παρά τις πιέσεις, το ΥΠΕΝ προχωρά στις επόμενες κινήσεις για κατασκευή της διασύνδεσης Αττική - Κρήτη ως εθνικό έργο

 
Αυτοί το δρόμο τους, εμείς το δικό μας. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο η ελληνική πλευρά - και κυρίως το ΥΠΕΝ που έχει τον πρώτο λόγο – απαντά στην χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, των Κυπριακών Αρχών και της EuroAsia Interconnector με την οποία ζητούν από τη χώρα μας να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη της Κομισιόν και να
κρατήσει εντός του ενιαίου PCI τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.
Πρακτικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και την παρέλευση, χθες, της προθεσμίας που είχε δώσει ο κ. Σταθάκης στην EuroAsia με την επιστολή που είχε απευθύνει προς τον Επίτροπο Κανιέτε, εμφανίζεται αποφασισμένο να αποσύρει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το PCI της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης – Κύπρου - Ισραήλ.
Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς δύσκολα θα μείνει αναπάντητη από την εταιρεία EuroAsia Interconnector (που αναμένεται ότι θα εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης), αλλά και από την Κομισιόν. Παρόλα αυτά, χωρίς την ελληνική στήριξη, έργο PCI δεν υφίσταται…
Η επόμενη κίνηση θα είναι να πάρει η ΡΑΕ μια νέα απόφαση με την οποία θα αναθέτει στην «Αριάδνη» την κατασκευή της διασύνδεσης ως εθνικό έργο, ενταγμένο στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.
Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα από τον ΑΔΜΗΕ, η «Αριάδνη» συνεχίζει κανονικά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή του έργου, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (ενός ή περισσότερων) που θα συμμετάσχουν στο SPV με ποσοστά μέχρι 49% το μέγιστο.
Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως είναι εάν η τεταμένη σχέση της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, τις Κυπριακές Αρχές και την εταιρεία EuroAsia Interconnector θα στοιχίσει σε καθυστερήσεις όσον αφορά την κρίσιμη διάσταση του πότε θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει η διασύνδεση της Κρήτης.
Η επάρκεια ηλεκτρικού εφοδιασμού το νησιού αποτελεί πλέον ζήτημα τεράστιας σημασίας και οι χρόνοι είναι οριακοί. Η κρίσιμη κατάσταση περιγράφεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες και προβλέπει την παράταση μέχρι το τέλος του 2022 της άδειας παραγωγής της ΔΕΗ για τις δύο Αεριοστροβιλικές Μονάδες, στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου