Το ενδιαφέρον των προμηθευτών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου προσέλκυσε η διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με το νέο εργαλείο σύγκρισης τιμολογίων, αν κρίνουμε από τις πολυάριθμες παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η μη ποσοτικοποίηση των ρητρών ΟΤΣ και CO2 κατά τη σύγκριση των τιμολογίων, την
οποία προτείνει η Αρχή.
οποία προτείνει η Αρχή.
Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ στην τοποθέτησή της ανέφερε πως η ημερομηνία δημοσιοποίησης των “ανακοινώσεων υπόχρεων προμηθευτών” θα πρέπει να είναι στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης καθώς αποτελούν ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα. Για αυτό, ζητά προθεσμία τριών ημερών από τη στιγμή διάθεσης νέου προϊόντος ή τροποποίησης υφιστάμενου προϊόντος.
Επιπλέον, η ΔΕΗ ζητά η κατηγοριοποίηση των μικρών πελατών να είναι με παροχή έως 25 κιλοβάτ και όχι όλοι οι πελάτες της χαμηλής τάσης.
Όσον αφορά τη μεθοδολογία σύγκρισης τιμολογίων, η ΔΕΗ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση στα τιμολόγια με κλιμακωτή χρέωση θα πρέπει να γίνεται σε τετραμηνιαία βάση. Σχετικά με τη ρήτρα ΟΤΣ και τη ρήτρα CO2, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς της συγκριτικής αξιολόγησης των προϊόντων και να μην εμφανίζονται μόνο ως επιπλέον πληροφορία για ένα προϊόν.
Από την πλευρά του, ο ΕΣΑΗ ζητά να προβάλλονται στο εργαλείο εξίσου το ανταγωνιστικό σκέλος και η διαφορά επί του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο τρόπος τιμολόγησης αποτελεί μέρος της ανταγωνιστικής διαδικασίας και δύναται να διαφέρει μεταξύ των προμηθευτών. Στόχος του εργαλείου, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, είναι να συγκρίνει τις διαφορετικές προσφορές και όχι να υποχρεώνει τους προμηθευτές να ακολουθούν κοινό και ενιαίο τρόπο τιμολόγησης.
Επιπλέον, ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι ο κάθε προμηθευτής δεν θα πρέπει να υποχρεώνεται να αποκαλύπτει την τιμολογιακή του πολιτική με ανακοίνωση προτού τη γνωστοποιήσει στους καταναλωτές. Ζητά διορία πέντε ημερών για την υποβολή των σχετικών ανακοινώσεων από την ισχύ των τιμολογίων.
Στη δική της τοποθέτηση, η Elpedison αναφέρεται στις ρήτρες ΟΤΣ και CO2 λέγοντας τα εξής:
“Στην προτεινόμενη μεθοδολογία καθορίζεται ότι οι ρήτρες ΟΤΣ και CO2 θα συμπληρώνονται ως κείμενο και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς της συγκριτικής αξιολόγησης. Η προσέγγιση αυτή ουσιαστικά αναιρεί την όποια προσπάθεια αντικειμενικής αξιολόγησης καθώς περιορίζεται σε σύγκριση τμήματος μόνο των αντίστοιχων τιμολογίων με προφανή συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού”.
Κατά συνέπεια, προτείνει η ΡΑΕ να περιορίσει τη χρήση του εργαλείου στη σύγκριση τιμολογίων που δεν περιέχουν ρήτρες ή να καθορίσει αντικειμενική διαδικασία για τη σύγκριση και των κυμαινόμενων συνιστωσών των τιμολογίων.
Την ίδια στάση σχετικά με τις ρήτρες υιοθετεί και ο ΟΤΕ, κάνοντας λόγο για πλασματική διαμόρφωση της τιμής του κάθε προϊόντος με βάση τα όσα προτείνει η ΡΑΕ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου