Υπέρ της διαμόρφωσης μιας εθνικής πολιτικής που θα βρίσκεται μπροστά από τις τυπικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. στα ενεργειακά με στόχο την δρομολόγηση των αναγκαίων αλλαγών για τη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος στην αποανθρακοποίηση, έχει ταχθεί με δημόσιες τοποθετήσεις του ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν ο νέος υφυπουργός ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. “Έχει συμφέρον η Ελλάδα να βγάλει μεταμνημονιακά τα
ενεργειακά θέματα, εάν προχωρήσουν οι εκκρεμότητες, θα μπορούμε να δούμε τα θέματα από καθαρά ενεργειακή πλευρά” είχε πει μιλώντας σε δημοσιογράφους.
ενεργειακά θέματα, εάν προχωρήσουν οι εκκρεμότητες, θα μπορούμε να δούμε τα θέματα από καθαρά ενεργειακή πλευρά” είχε πει μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος από τις τοποθετήσεις και δηλώσεις του, έχει δείξει ότι γνωρίζει τα θέματα της ελληνικής αγοράς σε βάθος και … λεπτομέρεια, ενώ την ίδια στιγμή ως τεχνοκράτης της Κομισιόν είναι εξοικειωμένος με τις ιδιαιτερότητες των Βρυξελλών αλλά και γνώστης των διαδικασιών και των ευκαιριών που παρέχουν τα εργαλεία της ΕΕ.
Για το μείζον θέμα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού πάντως, ο κ. Θωμάς έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, ενώ έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού για τη λιγνιτική αποεπένδυση. “Θα δούμε τι θα γίνει εάν δεν πετύχει ο διαγωνισμός, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δράση που δεν είναι σε εξέλιξη” είχε αναφέρει στα τέλη του 2018 σχετικά με τα της αγοράς ηλεκτρισμού. Κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή (αποεπένδυση, ΝΟΜΕ) ή εάν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές αυτό θα το δούμε, τα τελευταία 8 χρόνια τα περάσαμε κοιτάζοντας τι λένε τα μνημόνια, πρέπει ανεξάρτητα από αυτά να δούμε που πάμε γιατί αλλάζει πλήρως το τοπίο της αγοράς, είχε προσθέσει.
Μάλιστα έχει εκτιμήσει ότι το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να βοηθήσει στην εξυγίανση της ΔΕΗ όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΟΤΕ. Μια εταιρεία με τόσους πελάτες δεν έχει λόγο να μήν μπορέσει να κρατήσει το μερίδιό της, σε όλες τις αγορές που άνοιξαν ωφελήθηκε αυτός που ήταν ήδη παρών αφού έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όσο πιο δυναμική είναι η ΔΕΗ τόσο καλύτερα μπορεί να επωφεληθεί, είχε πει.
Για το target model και την ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει δώσει σωστά έμφαση στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και έχει κάνει αρκετά στο κομμάτι της ασφάλειας και της διαφοροποίησης, το λεγόμενο hardware των υποδομών (αγωγοί, διασυνδέσεις) έχει προσθέσει ωστόσο ότι θα πρέπει να δούμε και το “software” δηλαδή το πως θα λειτουργούν αυτές οι υποδομές, θα διασυνδέονται οι αγορές των Βαλκανίων κλπ. Έχει χαρακτηρίσει ως θετική κίνηση να έχει περιφερειακή προοπτική το ενεργειακό χρηματιστήριο, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ειδική μνεία έχει κάνει σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και τη σημασία που θα διαδραματίσουν για την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των στόχων για τις εκποπές, αλλά και για την αναπτυξιακή διάσταση των πολιτικών εξοικονόμησης με τα νέα εργαλεία που δημιουργούνται για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων.
Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα διασυνδέσεων όπως το έργο της Κρήτης, με τον ταχύτερο και τον πλέον οικονομικό τρόπο και με καλύτερο επίπεδο συνεννόησης και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν τα κοινοτικά εργαλεία χρηματοδότησης.
Επίσης ο κ. Θωμάς δίνει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στις ΑΠΕ και την αποανθρακοποίηση και υπό αυτό το πρίσμα έχει αναφέρει ότι θα πρέπει να ιδωθούν τα θέματα των όποιων εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων από περιβαλλοντικούς κανονισμούς (πχ ρυπογόνες μονάδες).
Για τα ΝΟΜΕ ο ίδιος έχει αναφέρει ότι θα πρέπει πρώτα να αναλυθεί γιατί δεν πέτυχαν και τι πρέπει να γίνει ώστε να πετύχουν και να εξεταστούν οι βέλτιστες λύσεις.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου