Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΠΤΗ" ΚΑΙ "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ "ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5" ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΕΛ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣΘέμα: “Ανάγκη αποτροπής μιας άκρως ρυπογόνας & κοστοβόρας για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επένδυσης της ΔΕΗ υπέρ Γερμανικών τραπεζικών συμφερόντων”
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) ενός αποστολέα ο οποίος εκπροσωπεί φορέα που διεξάγει ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα (avaaz@avaaz.org Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ), ότι η ΔΕΗ θέλει να μας επιβαρύνει με 1,4 δισ. για να φτιάξει κολοσσιαίο εργοστάσιο, που θα καίει 1.000 τόνους κάρβουνο την ώρα. Πίσω από τη ρυπογόνο και καταστροφική για το περιβάλλον αυτή επένδυση, όπως μας καταγγέλλεται, κρύβεται η γερμανική τράπεζα «KfW». Όπως είναι κατανοητό, η εν λόγω γερμανική τράπεζα έχει προφανώς στόχο την προώθηση των συμφερόντων της γερμανικής βιομηχανίας, αδιαφορώντας για την υγεία μας και το περιβάλλον μας.
 
Μέσα στις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει το μήνυμα (email), ο νέος Υπουργός θα αποφασίσει, το αν θα δώσει άδεια ίδρυσης στον βρώμικο και πανάκριβο γίγαντα της ΔΕΗ ή αν θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάβαση σε νέες, καθαρές πηγές ενέργειας (όπως ηλιακή και αιολική) που όχι μόνο είναι πλέον πιο οικονομικές, αλλά θα δημιουργούσαν και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Εντύπωση μας προκαλεί, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ότι τεράστια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν πλέον σταματήσει να επενδύουν στο βρώμικο λιγνίτη. Η μεγάλη υποκρισία, όμως, είναι, ότι ακόμη και η «KfW» στην Γερμανία έχει στραφεί προς την καθαρή ενέργεια, γιατί γνωρίζει τις τραγικές επιπτώσεις που έχει ο λιγνίτης στο περιβάλλον και την υγεία των Γερμανών πολιτών.
Περαιτέρω, σημειώνει το μήνυμα που λάβαμε, ότι 1.200 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο από τη μόλυνση του λιγνίτη, που καίει η ΔΕΗ για να παράγει ρεύμα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η επιβάρυνση που προκαλεί ο λιγνίτης στην υγεία και το περιβάλλον κοστίζει στο δημόσιο μέχρι και 4 δισ. το χρόνο δηλαδή 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό! Από την άλλη, πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αποδείξει, ότι στη χώρα μας είναι πιο πρόσφορη και διαχειρίσιμη η καθαρή ενέργεια από πηγές που διατίθενται σε αφθονία, όπως ήλιος και αέρας.
Επειδή η κυβέρνηση εξελέγη με την υπόσχεση να εκσυγχρονίσει και να «καθαρίσει» τη χώρα από τις οπισθοδρομικές νοοτροπίες, κατεξοχήν σε θέματα περιβάλλοντος.
Επειδή οφείλει η κυβέρνηση να κρατήσει την άνω υπόσχεση και να διασφαλίσει το καθαρό περιβάλλον που αξίζουν όλοι οι έλληνες.
Επειδή κάποια στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ, περιέργως «κολλημένα» στο λιγνίτη, ασκούν ήδη τεράστια πίεση υπέρ της ως άνω πρότασης.
Επειδή είναι ανάγκη ο έλληνας Υπουργός να πει όχι στο ως άνω βρώμικο σχέδιο και να υποστηρίξει την πιο καθαρή και οικονομική ενέργεια που διαθέτει προς αξιοποίηση η χώρα μας.
Επειδή ο νέος Υπουργός, είναι ανάγκη να δείξει πως ακούει τους πολίτες και τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, αφού το εν λόγω ρυπογόνο εργοστάσιο αναμένεται ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση στο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, από τις προσαυξήσεις που θα επιφέρουν οι υποχρεώσεις επιβολής προστίμου στη ΔΕΗ λόγω ρύπων.
Επειδή για το θέμα της παρούσας ήδη διεξάγεται διαδικτυακό δημοψήφισμα στο σύνδεσμο διαδικτύου: https://secure.avaaz.org/el/to_vromiko_sxedio_tis_deh_10/?bUKDDhb&v=55163
Ερωτάσθε:
1. Αληθεύει ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει στην ως άνω επιζήμια για το περιβάλλον και τους πολίτες επένδυση;
2. Σκοπεύετε να διαφυλάξετε την ελληνική κοινωνία & το περιβάλλον της χώρας μας από τους προφανείς κινδύνους και ζημίες, που θα είναι παρόντες, αν υλοποιηθεί η ως άνω επένδυση;
3. Με ποιες μεθόδους και με ποιο χρονικό ορίζοντα σκοπεύετε να προωθήσετε την αξιοποίηση των άφθονα διαθέσιμων εντός της χώρας μας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας;
4. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε τη φορολόγηση των υπαρχουσών επενδύσεων φωτοβολταϊκών πάρκων στα προ των παράλογων αυξήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση επίπεδα; Αν «ναι», με ποιο χρονικό ορίζοντα;
 
Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου