Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

«Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλλει ξεπούλημα ενεργειακού δυναμικού»

Π.Λαφαζάνης: Μειώσεις από Απρίλιο στην τιμή του φυσικού αερίου «Κανένα πλαίσιο της ΕΕ, κανένας κανόνας, δεν επιβάλλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σήμερα, Τρίτη, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσια και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν μειώσεις από τον Απρίλιο στην τιμή του φυσικού αερίου. Σχετικά με τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι αν δεν τις ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που τις επέβαλε, θα τις ακυρώσει η κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, σχετικά με την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με την ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός τόνισε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι θα καταργήσουμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει ΡΑΕ στη χώρα μας με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Οι κοινοτικές προδιαγραφές όμως, όπως υπογράμμισε, «δεν λένε ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη και να είναι κράτος εν κράτει. Δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να εφαρμόζει τιμολογιακές πολιτικές, δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να υποκαθιστά την κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς, να αποκαταστήσουμε δηλαδή μια ουσιαστική, δημοκρατική τάξη, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της Ενέργειας, πράγμα που θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας».

Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε για άλλη μια φορά ότι «κανένα πλαίσιο της ΕΕ, κανένας κανόνας, δεν επιβάλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις». Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει πουθενά στις θεσμικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια. Υπό δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο. Και θέλουμε μια ΔΕΗ η οποία να υπηρετεί αποκλειστικά την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς διακηρύξαμε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σχέδια για να σπάσει η ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και να πουληθεί η μικρή ΔΕΗ στους ιδιώτες» σημείωσε. Αυτά τα σχέδια, όπως τόνισε, «τα είχαμε καταγγείλει ως αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε ως κυβέρνηση. Και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, κάναμε και την παρέμβαση για να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ, με τις οποίες αυξάνονται τα υπερφουσκωμένα, τα μεγάλα, τα άκρως επιβαρυντικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτές τις αυξήσεις της ΡΑΕ, εάν δεν τις ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ θα τις ακυρώσει η κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις».

H ΡΑΕ ετοίμαζε και άλλες αυξήσεις

Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατές νομικές μορφές προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει -εφόσον δεν το κάνει η ΡΑΕ- στην ακύρωση των αυξήσεων.

«Θα μας απαντήσουν εντός των ημερών για το εάν έχουν τις νομικές δυνατότητες να ακυρώσουν την απόφαση. Είναι δύσκολο απ' ό,τι μας λένε, αλλά θα έχουμε την οριστική τους απάντηση άμεσα και αναλόγως εμείς θα κινηθούμε» επεσήμανε.

Όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, θα γίνει προσπάθεια ώστε οι αυξήσεις της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ να μην ενσωματωθούν στο επόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ. «Δεν ξέρω αν η ΔΕΗ πρόλαβε να ενσωματώσει τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν στις 30.12.2014. Νομίζω ότι δεν ήταν ενήμερη. Ο στόχος μας είναι να μην έρθουν στα καινούργια τιμολόγια αυξήσεις από το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Λαφαζάνης η ΡΑΕ προετοίμαζε και αυξήσεις στα τέλη συνδέσεων. Αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα υπάρξει άλλος αιφνιδιασμός από τη ρυθμιστική αρχή. «Τους έθεσα προ των ευθυνών τους και με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών για τα κανάλια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, ενημέρωση της κυβέρνησης. Δεν βλέπω ότι θα έχουμε αιφνιδιασμούς στο άμεσο μέλλον από την πλευρά της ΡΑΕ» ανέφερε.

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι είναι ήδη ανοικτή. «Υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά. Από εκεί και πέρα, αν θεωρείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε, αλλά προασπίζοντας το εθνικό μας συμφέρον, προασπίζοντας το λαϊκό συμφέρον και προασπίζοντας κυρίως την ανάγκη να έχουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη και το κοινωνικό συμφέρον. Εμείς δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε τον ρόλο του Δημοσίου στην ενέργεια ή να εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοσκοπία».

Μείωση τις τιμής του φυσικού αερίου

Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει σημαντική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε ο υπουργός. «Δεν θέλω να κάνω εκτίμηση για το ποσοστό αυτή την ώρα. Θα το προσδιορίσει η ΔΕΠΑ που έχει και το κύριο βάρος σε αυτά τα θέματα. Η μείωση θα είναι σημαντική και θα αφορά το διάστημα από τον Απρίλιο και μετά. Και θέλουμε αυτή η μείωση να φτάσει αυτούσια στις επιχειρήσεις, τις βιομηχανικές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά και στον καταναλωτή», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Από εκεί και πέρα, η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν μπορεί να είναι άμεση. «Θα γίνει σταδιακά μέσα από ένα σχέδιο το οποίο διαμορφώνουμε και με βάση το οποίο αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Δεν έχω πει ποτέ ότι θα έχουμε τέτοιου είδους μείωση και μάλιστα άμεση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατεύθυνση όμως είναι για τη μείωση των τιμολογίων και αυτή θα γίνει δυνατή, με συγκεκριμένα βήματα και σχέδιο το επόμενο διάστημα».
 
Από το http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου