Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Δηλανάς: Καθαρά τεχνοκρατική απόφαση για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Ρόδο


Όπως σχολιάζει ο ίδιος, με αφορά την είδηση για συγκρότηση  διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει τις εναλλακτικές προτάσεις για την εγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ, «κατά την τεχνική μου άποψη και τη μακροχρόνια εμπειρία  μου στην ηλεκτροπαραγωγή και στο δίκτυο της Ρόδου, είμαι βέβαιος ότι το θέμα είναι καθαρώς
τεχνοκρατικό. Δεν πρέπει η οποιαδήποτε απόφαση ή πρόταση να είναι πολιτική αλλά καθαρώς  τεχνοκρατική – επιστημονική.
Τόσο ο κ. δήμαρχος όσο και οι επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου δεν έχουν καθόλου γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Όσον αφορά τα τέσσερα άλλα μέλη της επιτροπής ο μεν πρόεδρος του τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος τμήμα Δωδ/σου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, είναι πολιτικός μηχανικός, και ο εκπρόσωπος του συλλόγου ΑΠΟΠΕΣ  κ. Φιλήμων Κωνσταντινίδης είναι επίσης πολιτικός μηχανικός. Επειδή το θέμα είναι εξειδικευμένο και αφορά κατά τη γνώμη των αντιδρώντων την υγεία των κατοίκων της περιοχής, οι παραπάνω δεν έχουν γνώσεις ούτε για τους υποσταθμούς ούτε για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που ισχυρίζονται οι αντιδρώντες.
(Όπως είναι φυσικό και οι  ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι δεν έχουν γνώσεις στο αντικείμενο των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων  και δεν είναι σε θέση να γνωματεύουν π.χ. για στατικά και αρχιτεκτονικά θέματα οικοδομών ή άλλων έργων.) Ο μόνος που μπορεί να είναι γνώστης  στα θέματα των υποσταθμών και των μαγνητικών πεδίων είναι ο κ. Μιχάλης Μπράτιτσης που είναι ηλεκτρολόγος –μηχανολόγος μηχανικός.
Αλλά όπως φαίνεται στο δημοσίευμα είναι αναπληρωτής του προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Ως εκ τούτου εάν είναι παρών στην επιτροπή ο πρόεδρος του ΤΕΕ, δεν θα είναι παρών ο αναπληρωτής!
Για  το θέμα τις απαιτούμενες γνώσεις έχουν τα δυο άλλα μέλη που είναι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ,  πλην όμως η εμπειρία μου λέει ότι οι απόψεις τους δεν θα εισακουστούν με το αιτιολογικό ότι είναι μεροληπτικές.
Όταν συγκροτείται μια επιτροπή για να προτείνει ή να αποφασίσει για ένα τεχνικό έργο,  όπως είναι ο υποσταθμός της ΔΕΗ, αυτή πρέπει να αποτελείται από εξειδικευμένους τεχνικούς- επιστήμονες. Για να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια επιτροπή, πριν ξεκινήσει,  πρέπει να βάλει τα απαραίτητα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνουν οι προτάσεις ή θα ληφθούν οι αποφάσεις. Τέτοια κριτήρια ή ερωτήματα για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι:
1. Υπάρχει επιβάρυνση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από την κατασκευή του  Υποσταθμού όταν τα καλώδια που είναι η πηγή της ακτινοβολίας είναι υπόγεια;
2. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρχουν μετρήσεις από το Δημόκριτο ή το   Μετσόβιο Πολυτεχνείο,  από τον Υποσταθμό Ροδινίου που είναι κάτι παρόμοιο με  το προβλεπόμενο υποσταθμό στην περιοχή του Αγ. Νικολάου. Τι δείχνουν αυτές οι μετρήσεις;
3. Πρέπει να ληφθεί υπόψην ότι μέσα στο παλιό κτήριο του εργοστασίου υπάρχει ήδη Υποσταθμός από τον οποίο ξεκινούν τα υπόγεια καλώδια που τροφοδοτούν πολλές  περιοχές της πόλης. Τα καλώδια αυτά θα επαναχρησιμοποιηθούν με την κατά- σκευή του νέου υποσταθμού.
4. Το κτίριο των 11 μ  που πρόκειται να κατασκευασθεί θα επιβαρύνει την εμφάνιση  της περιοχής;
Κατά την γνώμη μου υπάρχουν πολύ υψηλότερα κτίρια γύρω.
5. Θα υπάρχουν στο κτίριο καμινάδες που θα βγάζουν καυσαέρια και πυλώνες όπως   έχει διαδοθεί στην περιοχή;
Πέραν αυτών των κριτηρίων μπορεί η επιτροπή να θέσει εκ των προτέρων και οποιαδήποτε άλλα κριτήρια που πιστεύει ότι εξυπηρετούν την αντικειμενική κρίση της.
Αν το όλο θέμα γίνει έρμαιο των πολιτικών και ψηφοθηρικών αντιπαραθέσεων, τότε θα καταντήσει όπως πολλά άλλα έργα στο νησί με τεράστιο τεχνικό κόστος για την ομαλή και ασφαλή ηλεκτροδότηση του νησιού.
Ας μην ξεχνούν οι τοπικοί πολιτικοί μας ότι και το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο την ώρα που η χώρα μας είναι με το ένα πόδι στο γκρεμό. Τα χρήματα που χάνονται από λανθασμένες αποφάσεις δεν είναι δικά τους».
Από το http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου