Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Συνδικαλιστές και βουλευτές αποφασίζουν για το capex της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι μελέτες που είχε κάνει η ίδια η ΔΕΗ, τόσο το 2007 όσο και πιο πρόσφατα, έδειχναν ότι οι μονάδες της Πτολεμαΐδας, ακόμη και πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές είχαν προβληματική και αντιοικονομική λειτουργία. 

Μαζί με τις δύο παλαιότερες μονάδες της Μεγαλόπολης, οι «Πτολεμαΐδες» 3 & 4 είναι οι πιο δαπανηρές ως προς τα κόστη λειτουργίας λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και εκτοξεύουν
στα ύψη τα συνολικά κόστη παραγωγής της εταιρείας, περιορίζοντας την αποδοτικότητα και ανεβάζοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό για παράδειγμα αναφέρει η μελέτη της Booz που έγινε για λογαριασμό της ΔΕΗ το 2007. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγε και η πιο πρόσφατη μελέτη της Enrst & Young. 

Πράγματι με 350 εργαζόμενους, περιορισμένες ώρες λειτουργίας το χρόνο, προβληματική τροφοδοσία με λιγνίτη και το κυριότερο έχοντας σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας, η μονάδα είχε διπλάσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, συγκριτικά με μια μεσαίας ηλικίας λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Επιπρόσθετα ήταν μια εξαιρετικά ρυπογόνος μονάδα, ενώ μεταξύ άλλων δε διέθετε σύστημα αποθείωσης.

Όλα αυτά είχαν πιστοποιηθεί και από ανεξάρτητες μελέτες που είχε παραγγείλει η ίδια η ΔΕΗ από διεθνείς συμβούλους, οι οποίοι υπογράμμιζαν την αντιοικονομική και αντιπεριβαλλοντική διάσταση της λειτουργίας της μονάδας.

Όμως κατά την επίσκεψη που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης στην Κοζάνη, συνοδευόμενος από κλιμάκιο τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ε. Ουζουνίδου, Ρ. Μακρή) προανήγγειλε την επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στηρίζει την προσπάθεια της ΔΕΗ για την κατά παρέκκλιση επαναλειτουργία της μονάδας 3 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για την κάλυψη εφεδρικών αναγκών και την τηλεθέρμανση της πόλης». Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του ο κ. Λαφαζάνης δε συνοδευόταν από τη διοίκηση της εταιρείας παρά μόνο από τοπικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της μονάδας. 

Πυρκαγιά
Υπενθυμίζεται ότι  η Πτολεμαΐδα 3 έχει ουσιαστικά αχρηστευτεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία κατέστρεψε όλες τις καλωδιώσεις, καθώς και το κοινό κοντρόλ διεύθυνσης με την μονάδα 4 η οποία και είχε τις περισσότερες ζημιές. Μαζί οι δύο μονάδες 3 και 4 συνεισέφεραν 350 MW ισχύος και απασχολούσαν 350 άτομα, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει έφτανε τα 80 εκ. ευρώ. 

Η Πτολεμαΐδα 3, κατασκευάστηκε στο διάστημα 1959 – 1965, μαζί με τις άλλες δύο μονάδες 1 και 2 που έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω παλαιότητας. Η Πτολεμαΐδα 4, νεότερη όλων κατασκευάστηκε το 1973. Φέτος δηλαδή κλείνουν 50 έτη ζωής της μονάδας 3, η οποία έχει εξαιρετικά χαμηλή απόδοση που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο λιγνίτη για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή η λειτουργία της μεταφράζεται σε σπατάλη πόρων. Αυτός ήταν και ο λόγος που η μονάδα είχε ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και λειτουργώντας από κοινού με την 4 και με σημαντικές οικονομίες κλίμακας, η Πτολεμαΐδα 3 εμφάνιζε ένα από τα υψηλότερα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ξεπερνώντας τα 52 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επίσης αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα τροφοδοσίας με λιγνίτη, με αποτέλεσμα ακόμη και πριν την πυρκαγιά να έχει περιορισμένες ώρες λειτουργίας. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξεταζόταν η εισαγωγή λιγνίτη. 

Όλα αυτά τα προβλήματα οδήγησαν τη διοίκηση της ΔΕΗ να εισηγηθεί να μην προχωρήσει οποιαδήποτε επένδυση για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των εργοστασίων καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν ασύμφορη και αντιοικονομική για την εταιρεία. 

Από http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου