Το 2013 ήταν για τη ΔΕΗ μια χρονιά που παρά τη λειτουργική κερδοφορία, το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό εξαιτίας έκτακτου αναβαλλόμενου φόρου ύψους 228,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο συνολικά τα μεγέθη της εταιρείας κινήθηκαν πτωτικά, με το περιθώριο EBITDA να πέφτει σε χαμηλό 14,8% (από 16,7% το 2012).
Η εταιρεία, που σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα έτους πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ, αναμένεται για το 2014 να
ανακοινώσει επιστροφή στην κερδοφορία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το Reuters μεταξύ πέντε χρηματιστηριακών που παρακολουθούν την εταιρεία, η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη της τάξης των 142,4 εκ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μεγέθη της εταιρείας διαμορφώνονται ως εξής:
Κύκλος εργασιών 5,8866 δισ. ευρώ (ελάχιστο 5,8041 μέγιστο 5,9676 δισ. ευρώ)
EBITDA: 1,0365 δισ. ευρώ (ελάχιστο 1,0084 δισ. μέγιστο 1,1012 δισ.)
Καθαρά κέρδη: 142,4 εκ. ευρώ (ελάχιστο 124,8 εκ. ευρώ μέγιστο 182,4 εκ. ευρώ)
Το 2013 η εταιρεία είχε ανακοινώσει κύκλο εργασιών 5,9708 δισ. ευρώ, EBITDA 881,6 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 225,3 εκατ. ευρώ.
Η αγορά συνεχίζει να τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στη μετοχή της ΔΕΗ κυρίως εξαιτίας των αδιευκρίνιστων προθέσεων της νέας κυβέρνησης σχετικά με την τύχη της εταιρείας και συνολικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα καθοριστικό ρόλο παίζει το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας που έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία και επισκιάζει ταυτόχρονα τις προοπτικές της ΔΕΚΟ.
Προ 11 ημερών θυμίζουμε ότι η HSBC αφαίρεσε τη μετοχή της ελληνικής εταιρείας από το χαρτοφυλάκιο των επιλογών από αναδυόμενες αγορές GEMs Super 15, στο οποίο η ΔΕΗ είχε εισέλθει στις 4 Φεβρουαρίου. Και αυτή η κίνηση της HSBC είναι χαρακτηριστική του πως οι διεθνείς αναλυτές ταυτίζουν την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ με τις συνολικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πριν την αφαίρεση της μετοχής της ΔΕΚΟ από τις επιλογές των αναδυόμενων για την τράπεζα, είχε προηγηθεί υποβάθμιση της σύστασης της HSBC συνολικά για την ελληνική αγορά από “overweight” σε “neutral”. Θυμίζουμε ότι ανάλογη στρατηγική ταύτισης των προοπτικών της ΔΕΗ, με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διατηρούν όχι μόνο οι αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία της μετοχής αλλά και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, που έχουν ήδη προχωρήσει σε υποβάθμιση με πιο πρόσφατη την S&P που υποβάθμισε την αξιολόγησή της από Β σε Β-.
Χ. Φλουδόπουλος απ'ο το capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου