Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Στα 91,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2014. Στα 5,86 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών. Kατά 45 εκατ. ευρώ μισθολογικό κόστος

 Σε καθαρά κέρδη 91,3 εκατ. ευρώ μεταφράστηκαν για τη ΔΕΗ το 2014 οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και το μειωμένο κατά 45 εκατ. ευρώ μισθολογικό κόστος.
Οι μειωμένες τιμές των καυσίμων διατηρούνται και φέτος με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για το 2015 να ανεβάζουν τον πήχη της κερδοφορίας πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η επιχείρηση πνίγεται στα δάνεια (5 δισ. ευρώ) και
χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για τη ρευστότητά στα ταμεία της, καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν χτυπήσει ξανά κόκκινο λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν στα κάθε λογής χαράτσια και φόρους υπέρ τρίτων που έχουν φορτωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος.
Παρότι δεν το ανακοίνωσε επισήμως, οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει υποχρεωθεί να σχηματίσει προβλέψεις για επισφάλειες συνολικού ύψους 374,4 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 353 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν η ΔΕΗ δεν αφαιρούσε από τις επισφάλειες περίπου 76,6 εκατ. ευρώ από καθυστερημένους λογαριασμούς νοικοκυριών που άρχισαν να ξαναπληρώνονται ύστερα από ρυθμίσεις.
«Η είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος επηρεάζεται αρνητικά από νέες ή αυξημένες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως για παράδειγμα το ΕΤΜΕΑΡ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ, εννοώντας ότι οι καταναλωτές καθυστερούν να εξοφλήσουν λόγω αδυναμίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ταμειακά προβλήματα στην επιχείρηση, η οποία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το ΕΤΜΕΑΡ είτε εισπράξει είτε όχι.
Αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ότι μετά την τελευταία αναπροσαρμογή της αξίας των παγίων που έγινε στο τέλος του 2014, η αξία τους αυξήθηκε κατά 848 εκατ. ευρώ και αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ με βάση την οποία θα προχωρούσε την ιδιωτικοποίηση η προηγούμενη κυβέρνηση είναι μόλις 1,2 δισ. ευρώ.

Από το http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου