Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

«Θα υποχρεωθούμε να σβήσουμε τις μονάδες» προειδοποιούν οι ιδιώτες θερμικοί ηλεκτροπαραγωγοί


 
 
Τα παραπάνω είναι η ανθολόγηση όσων  έλεγαν χθες, ανεπίσημα, στο περιθώριο του συνεδρίου Athens Energy Forum, παράγοντες των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην θερμική ηλεκτροπαραγωγή, και περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο τον αναβρασμό που επικρατεί στον κλάδο που έχει κάνει επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περί τα 4 GW, και σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Με διπλωματικότερη, βεβαίως, γλώσσα, οι απόψεις και οι προθέσεις των ανεξάρτητων παραγωγών παρουσιάστηκαν και επισήμως στο συνέδριο, με τις ομιλίες του Ντίνου Μπενρουμπή τηςProtergia και του  Μισέλ Πικέ της Elpedison. Σε «πρόωρη οικονομική απόσυρση» των μονάδων, δηλαδή, με άλλα λόγια, σε «λουκέτο», αναφέρθηκε ο κ. Πικέ λέγοντας χαρακτηριστικά «Ηαπουσία άμεσης αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ισχύος και ευελιξίας υπονομεύει σημαντικά την οικονομική ισορροπία των μονάδων φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας και θα οδηγήσει στην πρόωρη οικονομική απόσυρσή τους, αποθαρρύνοντας παράλληλα νέες επενδύσεις και υπονομεύοντας στρατηγικές ανάπτυξης».
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μπενρουμπή είπε ότι οι ιδιωτικές μονάδες δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν επι ζημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπενρουμπή, τον Ιανουάριο που μας πέρασε, μήνα κατά τον οποίο πάντα υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρεύματος λόγω του κρύου και της μικρής ημέρας, όλες οι ιδιωτικές μονάδες έμπαιναν στο σύστημα και έδιναν ρεύμα σχεδόν κάθε μέρα. Το ίδιο συνέβη εν πολλοίς και τον Φεβρουάριο, ενώ για άλλους λόγους μεγάλη είναι η συμμετοχή των ιδιωτικών μονάδων και τους καλοκαιρινούς μήνες. «Συνεπώς, αν δεν υπήρχαν ή αν δεν λειτουργούσαν οι ιδιωτικές μονάδες θα υπήρχε και σήμερα πρόβλημα επάρκειας και ενεργειακής ασφάλειας» υποστήριξε το στέλεχος της Protergia, προειδοποιώντας ότι στο μέλλον το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ, στην περίοδο μέχρι το 2020, στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας θα αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω και των δεσμεύσεων της Ε.Ε., θα μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή λόγω απόσυρσης μονάδων, αλλά και θα αυξηθεί η ζήτηση για λόγους οικονομικούς και άλλους (όπως οι διασυνδέσεις των νησιών). Συνεπώς θα αυξηθούν οι απαιτήσεις για επαρκή διαθέσιμη ισχύ. Επιπλέον, λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής των ΑΠΕ θα μεγαλώσουν οι ανάγκες για μονάδες που να παρέχουν ευελιξία στο σύστημα και να μπορούν να καλύπτουν τις διακυμάνσεις  και τις αιχμές της ζήτησης.
Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται και στη σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ για λογαριασμό της ΡΑΕ όπου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
• Αναμένεται ότι μετά το 2016 θα αρχίσουν να καταγράφονται ανάγκες για εισαγωγές ρεύματος. Οι ανάγκες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά στο διάστημα μέχρι το 2020.
• Η πτωτική πορεία της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του ότι η χώρα διανύει περίοδο ύφεσης, δημιουργεί ψευδή εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Αυτό αναμένεται να διαφοροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, όταν δηλαδή αντιστραφεί η πορεία ύφεσης και η χώρα μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.
• Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο καθώς θα υπάρξουν αποσύρσεις πεπαλαιωμένων μονάδων, ενώ θα αυξηθεί η κατανάλωση του διασυνδεδεμένου συστήματος λόγω διασύνδεσης των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης.

Από το  http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου