Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για τη «Μικρή ΔΕΗ». Οι επενδύσεις και ο... Λαφαζάνης.



Αποτέλεσμα εικόνας για tsipras merkel 
Η ατζέντα των σημερινών συνομιλιών θα είναι ευρεία. O κ. Τσίπρας θέλει να δώσει έμφαση στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά η συζήτηση δεν θα περιοριστεί εκεί. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του «Βήματος», αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι όπως όλα δείχνουν η κυρία Μέρκελ θέλει να είναι παρών στις συνομιλίες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι θα λείπει ο έλληνας ομόλογός του. Η καγκελάριος θέλει να δείξει ότι η γερμανική πλευρά έχει ενιαία γραμμή και ίσως αυτό να είναι θετικό για την ελληνική αντιπροσωπεία. Δεν
πρέπει να λησμονείται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά υποτίμησε τον «παράγοντα Σόιμπλε» το περασμένο φθινόπωρο, με ολέθρια, για την ίδια, αποτελέσματα. Στο τραπέζι θα βρεθεί σίγουρα το ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην κορυφή αυτού είναι φυσικά το ζήτημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, στον διαγωνισμό για τα οποία επικράτησε η γερμανική Fraport. Οι Γερμανοί θέλουν να τερματιστεί η αβεβαιότητα και τα αεροδρόμια να περάσουν στην εταιρεία, αλλά ο κ. Δραγασάκης έχει διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι δεν μπορούν να δοθούν όλα τα αεροδρόμια, αλλά ουσιαστικά το «πακέτο» των αεροδρομίων να σπάσει σε μικρότερα και οι Γερμανοί να πάρουν κάποια εξ αυτών με σύμβαση παραχώρησης.
Επιπλέον, υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για συμμετοχή των Γερμανών σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (όπως για τη «Μικρή ΔΕΗ»). Ηδη όμως έχουν θορυβηθεί - και δεν είναι οι μόνοι - από τη ρητορική και τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται να ακυρώνει όλες τις πρωτοβουλίες του προκατόχου του, να αμφισβητεί θεμελιώδεις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου, ενώ η σφοδρή αντίδρασή του για την Ενεργειακή Ενωση (σ.σ.: πρόσφατη ομιλία του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας σχολιάστηκε πολύ αρνητικά) έχει ενοχλήσει πολλούς.

Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου