Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ο «Σαββατοκύριακος» (από τον Ζήση Πιτσιάβα)

ggf 
Το ξαναείπα πως είναι μεγάλη μαγκιά του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ήρθε στην περιοχή, μπήκε στα Ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ, όντας Υπουργός 2 μηνών. Φάνηκε να μην γνωρίζει πολλά, περά της αριστερής ρητορικής που τον διακατέχει σε μια σειρά ζητημάτων που έχει να κάνει με δημόσιες επιχειρήσεις και εργασιακές σχέσεις. Δεν αρκεί όμως αυτό στη συνέχεια. Με τη ΔΕΗ δεν παίζουμε και δεν φτάνει μόνο
να είμαστε… αριστεροί. Η επιχείρηση θέλουμε δε θέλουμε λειτουργεί σε ένα «ανταγωνιστικό» περιβάλλον με αριθμούς και νούμερα τα οποία είναι αμείλικτα. Η άγνοια του Υπουργού οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι τώρα μαθαίνει, όπως είναι φυσιολογικό, αλλά και στο ότι οι σύντροφοί του στην περιοχή δεν φρόντισαν να του κάνουν πλήρη ενημέρωση για το τι θα συναντήσει εδώ.
Μετεγκαταστάσεις του έλεγες, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω τώρα έλεγε και μετά πετούσε και κάτι για περιβάλλον. Μοιραία περίμεναν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα οι κάτοικοι των πληττόμενων χωριών που μαζεύτηκαν σε μια διαδικασία σκούπα, προκειμένου απλώς να πουν 2-3 λέξεις στον Υπουργό. Βεύη έλεγες στον Υπουργό, ψαχνόταν και καλά που ήταν εκεί μια Ραχήλ Μακρή να του εξηγήσει, με το δικό της μοναδικό στυλ βέβαια, ότι εκεί πρέπει να επανεξετάσουμε τη σύμβαση. Περιττό να πω ότι δεν ακούστηκε λέξη για ΔΙΑΔΥΜΑ, έργα ΣΔΙΤ, εδάφη της ΔΕΗ κλπ.
Όσο αφορά τώρα στις «μεγάλες» ανακοινώσεις του Υπουργού, υπάρχουν αρκετά φάουλ. Η ιστορία της Πτολεμαΐδας 5, σαφώς και είναι σημαντική εξέλιξη, όμως οι δύο υπογραφές που έβαλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν αφορούσαν την εγκατάσταση της μονάδας, αλλά κάποιες τυπικές υπογραφές προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Από χθες μάλιστα, για όσους δεν το γνωρίζουν, τρέχει η περιβόητη ρήτρα υπέρ της εταιρείας, που ενδεχομένως να μην την ενεργοποιήσει, αλλά άμα ακούει πυροτεχνήματα του τύπου «επαναδιαπραγμάτευση κόστους», σίγουρα δεν θα κάτσει και με σταυρωμένα τα χέρια. Ας ελπίσουμε πως όλα αυτά δεν είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι για να σταματήσει αυτή η μεγάλη επένδυση, όπως άρχισαν να πιστεύουν κάποιοι. Εκτιμώ πως όχι, αλλά…
Για την Πτολεμαΐδα 3 ο Υπουργός, είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν κάποιοι υποστηρικτές του στην περιοχή και βέβαια να μην αδειάσει σε καμία περίπτωση τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ αυτής της ιστορίας. Όταν οι συνδικαλιστές του είπαν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι εύκολα όπως τα λες, ο Υπουργός συνέχιζε να λέει περί εφεδρείας της μονάδα κλπ, η οποία θυμίζουμε ότι πρέπει να βάλει λουκέτο στο τέλος του έτους, η ΔΕΗ έχει προγραμματισμένο να πάρει το κάρβουνο που έχει από κάτω, ενώ και το ποσό που ακούστηκε είναι ολίγον τι τσουχτερό.
Για το στήσιμο της όλης διαδικασίας πάντως τα φάουλ είναι πολλά. Το ποιος το οργάνωσε, ποιους κάλεσε, γιατί έγινε έτσι το πρόγραμμα, είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεταν και συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η ατάκα παλιάς καραβάνας του κόμματος που έλεγε: «Μεγαλώσαμε ξαφνικά και θέλουμε πολλά μαθήματα». Ρε, παιδιά εκεί τριγύρω τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί τσούρμο ολόκληρο παλαιοπασόκων. Μανούλες σε τέτοια οργανωτικά θέματα. Εκμεταλλευτείτε τους.


Ζήσης Πιτσιάβας συνεργάτης kozanimedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου