Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας είναι το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτροπής σε δημοσιογραφικό ερώτημα, σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση του ΥΠΑΠΕΝ με την ανεξάρτητη
αρχή.
Όπως τονίζει η Κομισιόν, ήδη είναι σε γνώση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σχετικά με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Με την υποσημείωση ότι ως μέλος της ΕΕ η Ελλάδα πρέπει να σέβεται στο σύνολό της την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Κομισιόν προσθέτει ότι αποτελεί ρητή πρόβλεψη για όλα τα κράτη μέλη να έχουν μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή με εξουσίες και καθήκοντα που ορίζονται από τις οδηγίες της κοινοτικής νομοθεσία.
Παράλληλα οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει βάσει της ίδιας νομοθεσίας να έχουν και τα απαραίτητα μέσα ώστε να ανταπεξέρχονται στο ρόλο τους και να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η Επιτροπή Ενέργειας θεωρεί την ανεξαρτησία αλλά και την αποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών ως προτεραιότητα για την αποτελεσματική λειτουργία του τομέα της ενέργειας και τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Οι αποτελεσματικές και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του τομέα της ενέργειας και για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους του συμμετέχοντες στην αγορά και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής, αναφέρει η Επιτροπή στην απάντησή της.
Σημειώνεται τέλος ότι και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η θέση της Επιτροπής Ενέργειας είναι ότι τόσο η υπόθεση της μικρής ΔΕΗ όσο και η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ αποτελούν μέρος της συμφωνίας και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών δομών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές συνδέονται με τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού αλλά και με τη σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, με την Επιτροπή να επισημαίνει ότι η αποτυχία της Ελλάδας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη δημιουργία ανταγωνιστικής ενεργειακής αγοράς, είναι η κύρια αιτία για το γεγονός ότι οι Έλληνες πληρώνουν από τα υψηλότερα τιμολόγια ενέργειας στην Ε.Ε.
πηγή www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου