Ένα από τα ποιο ριψοκίνδυνα επαγγέλματα σήμερα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λειτούργημα, είναι αυτό της επίμαχης ομάδας των «Εναεριτών» (εναέριος, αυτός που κινείται στον αέρα) της ΔΕΗ. Οι εναερίτες τεχνικοί, ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς γι’ αυτούς, είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (καύσωνας, παγωνιά, χιόνι, βροχή, δυνατός αέρας κ.λπ.). Σίγουρα κάποια στιγμή που θα κάνατε έξω τη βόλτα σας και υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, θα έχετε συναντήσει κάποιους εναερίτες, να κρέμονται από τις κολόνες ή τα ηλεκτροφόρα σύρματα ή ακόμη και από τους μεγάλους
μεταλλικούς πυλώνες μεγάλης τάσης που φτάνουν σε ύψος τα 45 μέτρα, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν κάποια πιθανή βλάβη ή να συντηρήσουν το δίκτυο.
Δεν έχετε δει όμως εναερίτες να δουλεύουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπου σημειώνονται και οι περισσότερες βλάβες. Αυτοί όμως, είναι έξω αυτή την δύσκολη ώρα και δουλεύουν για εμάς, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, για να βγάλουν το μεροκάματο του τρόμου. Παρόλο που οι εργαζόμενοι παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους, κράνος, γάντια κ.λπ., πολύ συχνά σημειώνονται ατυχήματα όπου χάνουν ακόμα και τη ζωή τους, είτε από πτώσεις, είτε από ηλεκτροφόρους αγωγούς. Ο ρυθμός είναι ανησυχητικός, 7 έως 10 θανάτους κάθε χρόνο και πολλούς τραυματισμούς, πράγμα που καταμαρτυρεί την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Το τελευταίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 4 Φλεβάρη 2009, στον οικισμό Κάτω Κώμης Κοζάνης, όπου έχασε τη ζωή του ο 47χρονος Μάρκος Νίκου, πατέρας δύο παιδιών. Ο άτυχος εναερίτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία πάνω σε κολώνα, την ώρα που επιδιόρθωνε βλάβη.
«...η ηθική ικανοποίηση που νιώθω εγώ και οι συνάδερφοί μου μετά από κάθε διεκπεραίωση μιας βλάβης και κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ότι το καλύτερο μπορεί να αποκομίσει κανείς εκείνη τη στιγμή, ένα πράγμα ανεκτίμητο, συνδυασμένο με το «ευχαριστώ» και το χαμόγελο των πολιτών. Οι πολίτες εκείνη τη δύσκολη στιγμή κρέμονται από σένα και είσαι αυτός που θα τους δώσει το … φως, πραγματικά!». Αυτά είναι λόγια ενός εναερίτη της ΔΕΗ, του κ. Δημήτρη Καπέλλα που συναντήσαμε σε ορεινό χωριό της Καλαμπάκας εν ώρα υπηρεσίας με πολύ χιόνι. Ο κ. Δημήτρης Καπέλλας τυγχάνει να είναι και γενικός Γραμματέας της ένωσης τεχνικών ΔΕΗ. Είναι σήμερα 40 ετών και εργάζεται από τα 21 του χρόνια στον ίδιο τομέα. «…πάντα είχα γνώση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος που επέλεξα ο ίδιος να εξασκήσω.
Βέβαια στην πορεία ανακάλυψα την μοναδικότητα της φύσης της εργασίας μου και αυτό είναι που με συναρπάζει… μου αρέσει γιατί είναι… «δύσκολο». Δε μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε αυτό το επικίνδυνο επάγγελμα εάν δεν έχει μεράκι και δεν είναι άνθρωπος του ρίσκου… αισθάνομαι ότι προσφέρω πραγματικά και ότι δημιουργώ» και συνεχίζει, «Θα συνεχίζω να κάνω αυτό το επάγγελμα όσο αντέχω βιολογικά, μέχρι και την συνταξιοδότησή μου». Ο κ. Δημήτρης Καπέλλας μας ανέφερε επίσης πως, μέχρι τώρα ο κλάδος του δεν έχει ενταχτεί στα βαρέα και ανθυγιεινά! Κι εμείς συμπληρώνουμε: «…μήπως η Πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και τελικά οι άνθρωποι αυτοί δικαιωθούν και να ενταχτεί ο κλάδος τους στα βαρέα και ανθυγιεινά; Νομίζουμε ότι το δικαιούνται». Η επικίνδυνη φύση της εργασίας τους, η συναδελφικότητα, αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, ο κλάδος των τεχνικών πρωτοπορεί και στους αγώνες, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, είναι πάντα ενωμένοι σαν μια οικογένεια ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.
Τελειώνοντας ο κ. Καπέλλας αναφέρει: «Στο αμήν έχει φτάσει η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού. Το προσωπικό έχει μειωθεί γύρω στο 40-50%. Προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και 15 χρόνια. Αυτοί που βγαίνουν στη σύνταξη φεύγουν και μαζί τους φεύγει και η τεχνογνωσία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και η ανάθεση τεχνικών εργασιών της ΔΕΗ σε ιδιώτες εργολάβους έχει σαν αποτέλεσμα, οι εργασίες να εκτελούνται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, κάτι που τα τελευταία χρόνια κοστίζει ζωές εργατοτεχνιτών. Το σωματείο μας, η ΕΤΕ-ΔΕΗ, παρά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις δεν ικανοποιήθηκε σε κανένα από τα πάγια αιτήματά της.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση, ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Από τον Ιούλιο του 2008, τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί έως και 5%. Τα κέρδη από τις αυξήσεις αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για προσλήψεις εργατοτεχνιτών ή για την βελτίωση του δικτύου της ΔΕΗ. Μοναδικός στόχος η ΔΕΗ να γίνει ένα χρυσοφόρο «φιλέτο» για τους υποψήφιους αγοραστές. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως την τελική δικαίωση.
πηγή www.trikalacity.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου