Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Νέο αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το αν θα παίρνουν ΑΔΙ οι λιγνιτικές μονάδες - Επόμενη στάση στις 18 Δεκεμβρίου

 
Για ακόμη μια φορά, τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο δεν κατάφεραν να βρουν κοινή θέση όσον αφορά τους μηχανισμούς ισχύος και τη θέση τους στη νέα νομοθεσία για την αγορά ηλεκτρισμού, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
«Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο ακόμη
αμύνεται των επιδοτήσεων άνθρακα μέχρι το 2035. Πολύ απλά αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζει η Florent Marcellesi, ισπανίδα ευρωβουλευτής, μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στις συζητήσεις.
Όπως αναφέρει το Euractiv, η Πολωνία εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της ότι οι συμβατικές μονάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αποζημίωση μέσω των μηχανισμών πέραν του 2030. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν χθες όλη νύχτα δίχως να υπάρξει τελικά αποτέλεσμα.
Οι Πολωνοί τόνισαν ότι οι εγκεκριμένοι μηχανισμοί ισχύος θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί διότι τίθεται θέμα νομικής ασφάλειας για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τους ηλεκτροπαραγωγούς. Κατ' επέκταση, ζητά στη νέα νομοθεσία να υπάρξει πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει να τεθεί όριο εκπομπών CO2 και να υιοθετηθεί από τα εθνικά συστήματα. Το προτεινόμενο όριο είναι 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, ένα κατώτατο όριο που αποκλείει εκ των πραγμάτων την κρατική ενίσχυση για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα.
Διαφωνία ακόμη υπήρξε για το ποιος θα αποφασίζει – η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές – για την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών ισχύος.
Τέτοιες αποφασίσεις καθορίζονται από τις «αξιολογήσεις επάρκειας» σχετικά με το αν η παραγόμενη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας επαρκεί ή όχι για  την κάλυψη της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένου των ωρών αιχμιακής ζήτησης την περίοδο του χειμώνα.
Για την ώρα, οι εν λόγω αξιολογήσεις γίνονται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση αντικρουόμενων εκτιμήσεων.
Με άλλα λόγια ποιανού η γνώμη θα υπερτερεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση, η τελική απόφαση ανήκει στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον ACER.
Τέλος, διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν  και σε ότι αφορά την ρύθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Πλέον, ορίστηκε νέα ημερομηνία για τον διάλογο Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου (τρίλογος) στις 18 Δεκεμβρίου.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου