Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για τους μηχανισμούς ισχύος - Εκτός ΑΔΙ το 2025 όλες οι λιγνιτικές μονάδες - Εξαίρεση για την Πολωνία

 
Στα πλαίσια του τριμερούς διαλόγου που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες για τις αλλαγές στη νομοθεσία της αγοράς ηλεκτρισμού, επιτεύχθηκε συμφωνία αναφορικά με τους μηχανισμούς ισχύος με ειδική εξαίρεση για την περίπτωση της Πολωνίας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Euractiv, οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν μέχρι τις 1 το βράδυ και το αποτέλεσμά τους έγινε δεκτό με ανάμεικτα συναισθήματα
από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και τους εθνικούς εκπρόσωπους.
“Έχοντας το εν λόγω αποτέλεσμα, πλέον υπάρχει πολιτική συμφωνία στο σύνολο του πακέτου για την καθαρή ενέργεια”, σημείωσε η Elisabeth Kostinger, Υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ως μέλος του Συμβουλίου των Υπουργών των κρατών-μελών.

Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα για όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες προκειμένου να λαμβάνουν στήριξη. Ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ άμεσα για όλους τους νέους σταθμούς και από την 1η Ιουλίου του 2025 θα ισχύσει και για τους υφιστάμενους.
Να προσθέσουμε ακόμη ότι ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέτει για πρώτη φορά περιορισμό στις επιδοτήσεις μονάδων άνθρακα εισάγοντας το όριο εκπομπών CO2, το οποίο προσδιορίζεται στα 550g ανά κιλοβατώρα.

Η Πολωνία αναγκάστηκε μετά από μήνες αντίστασης να δεχτεί την παραπάνω ημερομηνία μετά την πίεση που άσκησαν 11 κράτη (Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία).

Παρόλα αυτά, οι Πολωνοί εξασφάλισαν εξαίρεση που επιτρέπει στα συμβόλαια που θα έχουν υπογραφεί έως τα τέλη του 2019 για μηχανισμούς ισχύος να συνεχίσουν να ισχύουν.
Από την πλευρά της η Πολωνία πίεσε σημαντικά για να λάβει μια τέτοια ρήτρα, υποστήριζοντας ότι είναι απαραίτητη για την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων και την παροχή νομικής ασφάλειας στους επενδυτές, ρύθμιση που έγινε δεκτή με σφοδρή κριτική από τους υπόλοιπους.
“Είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται στην χώρα μέλος με την μεγαλύτερη χρήση άνθρακα να εξαιρείται από τον κανόνα των 550g. Σήμερα, οι 36 από τις 50 πιο ρυπογόνες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στην Πολωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Martina Werner, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D) του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, δεν έγινε δεκτή η πρόταση του επιτρόπου Κανιέτε για εξαίρεση των φτωχώτερων ευρωπαϊκών κρατών από τον κανόνα των 550γρ
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου