Του Χάρη Φλουδόπουλου
Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει εγκριθεί και από την ΕΕ, οι επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της αποεπένδυσης των λιγνιτικών της ΔΕΗ (εταιρείες Μεγαλόπολη και Μελίτη) καλούνται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν για μία εβδομάδα προκειμένου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής στις 15 Ιανουαρίου.
Όλα αυτά προβλέπονται με βάση το επίσημο
χρονοδιάγραμμα και ενώ την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ το τελικό σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA). Στο κείμενο που εγκρίθηκε ωστόσο υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές και επιπλέον σημαντικά κίνητρα για τους επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται να επανεξετάζουν τη στάση τους και να βλέπουν πιο ζεστά τον διαγωνισμό που αντικειμενικά παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και προβλήματα.
Πράγματι, οι τρεις νέες αλλαγές στο SPA που αφορούν στην εγγυημένη τιμή του λιγνίτη για τη Μελίτη (για όσο διάστημα υπάρχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά ορυχεία της περιοχής της Φλώρινας), στη μείωση του προσωπικού της Μεγαλόπολης (με μετακίνηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ) και στη χορήγηση επιδότησης ισχύος (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2025, έχουν ήδη αλλάξει το κλίμα μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι υπό όρους θεωρούν πλέον εφικτή την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αιρέσεις που αφορούν κυρίως στο χρονικό περιθώριο που απαιτείται προκειμένου να εξεταστούν στο σύνολό τους οι αλλαγές, να ποσοτικοποιηθούν και να μετουσιωθούν σε προσφορές.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση του λιγνίτη, πηγές των επενδυτών αναρωτιούνται για πόση ποσότητα, σε τι τιμή και για πόσο χρόνο θα προσφέρεται η εγγυημένη προμήθεια λιγνίτη.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Υπό το πρίσμα αυτό, οι εταιρείες θέλουν: Πρώτον, να έχουν επαρκή χρόνο να μελετήσουν το SPA και, δεύτερον, να τους χορηγηθούν μια σειρά από διευκρινίσεις, προτού καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε αίτημα των επενδυτών να δοθεί νέα παράταση καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος -με δεδομένο ότι μεσολαβούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα νέα δεδομένα του διαγωνισμού.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί επιπρόσθετα ότι για το επόμενο 15ήμερο οι υπηρεσίες της Κομισιόν ουσιαστικά θα υπολειτουργούν ενόψει των εορτών.
Να αναφερθεί τέλος ότι οι νέοι όροι του SPA ικανοποιούν τα βασικότερα αιτήματα που είχαν καταθέσει οι επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τη βιωσιμότητα των δύο εταιρειών (εξασφάλιση καυσίμου για τη Μελίτη και μείωση προσωπικού για τη Μεγαλόπολη). Εκείνο που δεν ικανοποιείται είναι η πρόταση των Τσέχων να υπάρξει μηχανισμός συμμετοχής της ΔΕΗ σε πιθανά κέρδη ή ζημίες των δύο εταιρειών, καθώς η σχετική πρόταση απερρίφθη από την Κομισιόν που έθεσε ως απαράβατο όρο να μην υπάρχει καμία μετοχική, λειτουργική ή οικονομική σχέση της ΔΕΗ με τις αποεπενδυόμενες εταιρείες.
Να σημειωθεί τέλος ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση των εταιρειών Μεγαλόπολη και Μελίτη έχουν προκριθεί και συμμετέχουν η κοινοπραξία China Energy - όμιλος Κοπελούζου, η κοινοπραξία Seven Energy - ΓΕΚ Τέρνα (η ελληνική εταιρεία συμμετέχει με μικρό ποσοστό και εστιάζει κυρίως στη συμμετοχή της στο κατασκευαστικό αντικείμενο που θα προκύψει εάν τελικώς η Seven αποκτήσει τις εταιρείες), η επίσης τσεχική EPH, που όμως εμφανίζεται ανενεργή μετά τη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, και οι επίσης αποστασιοποιημένοι ELVALHALCOR και Mυτιληναίος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου