Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η αναβάθμιση από τη Standard and Poors της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, υπολείπεται ακόμη δύο βαθμίδες από το επίπεδο που είχε η ΔΕΚΟ όταν έβγαινε στις διεθνείς αγορές το 2014.
Ωστόσο όπως έχει σημειώσει ο οίκος στην πρόσφατη έκθεσή του, εφόσον προχωρήσει σε αναβάθμιση του
Ελληνικού Δημοσίου, θα πράξει το ίδιο και με τη ΔΕΗ, την οποία αντιμετωπίζει ως εταιρεία με άμεση σύνδεση με το κράτος.
Χθες μάλιστα η ανακοίνωση της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η αναβάθμιση αυτή είναι θετικός οιωνός για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές που σχεδιάζεται”, ενώ και στο παρελθόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, έχει αναφερθεί στην πρόθεση της εταιρείας να στραφεί ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές για άντληση ρευστότητας.
Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της ΔΕΗ, οι διεργασίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και έχει τεθεί επί τάπητος, ο αρχικός σχεδιασμός για την νέα έξοδο της επιχείρησης στις αγορές.
Από το Σεπτέμβριο έχει προσληφθεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με ενδιαφερόμενα ξένα κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στην έκδοση.
Όπως μάλιστα ανέφερε χθες σε αποστροφή της ομιλίας του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο κ. Παναγιωτάκης, υπάρχουν ορισμένοι επενδυτές που εμφανίζονται απρόθυμοι να μπουν στο ομόλογο, όχι για οικονομικούς αλλά για περιβαλλοντικούς λόγους καθώς η ΔΕΗ είναι εταιρεία εκτεθειμένη και εξαρτημένη από το λιγνίτη.
Σε κάθε περίπτωση οι επαφές του συμβούλου βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες η καταρχήν απόφαση είναι εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η ΔΕΗ να βγει στις αγορές στο α τρίμηνο του 2019.
Στόχος είναι να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα, θα βοηθήσει στην αντικατάσταση δανεισμού με χαμηλότερο κόστος και θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει τα φιλόδοξα επενδυτικά της σχέδια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η έκδοση θα γίνει πριν τη λήξη του μεγάλου ομολόγου του 2014 το οποίο ήταν 500 εκατ. ευρώ ωστόσο ήδη η ΔΕΗ έχει αποπληρώσει 150 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπληρωμή των υπολοίπων 350 εκατ. ευρώ είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως επισημαίνεται και στην αξιολόγηση της S&P’s.
Ως προς το επιτόκιο στόχος είναι να κινηθεί κάτω από το 5%, στα επίπεδα του 4,5%, ενώ η έκδοση αναμένεται να γίνει στο Λονδίνο. Από πλευράς ΔΕΗ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έκδοση και για συμβολικούς λόγους, καθώς πιθανή επιτυχία θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα επιστροφής της εταιρείας στην κανονικότητα μετά από ένα διάστημα σημαντικών αναταράξεων.
Ζητείται παράταση για τους λιγνίτες
Οι θετικές ειδήσεις σε σχέση με την προετοιμασία της επιστροφής της ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές, η υπόθεση της αποεπένδυσης των λιγνιτών έρχεται αντιμέτωπη με νέα εμπόδια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει απορρίψει δύο από τις βασικότερες προβλέψεις του συμφώνου αγοραπωλησίας (SPA) μέσω των οποίων επιχειρείτο να "προικοδοτηθούν” οι υπό πώληση εταιρείες και να ενισχυθούν τα έσοδα της ΔΕΗ από την πώληση. Ειδικότερα έχει απορριφθεί τόσο ο μηχανισμός συμμετοχής της ΔΕΗ στις ενδεχόμενες ζημιές των μονάδων σε ποσοστό 50% μέχρι το 10% του συνολικού τιμήματος που θα προσφερθεί.
Επίσης από τις Βρυξέλλες απορρίφθηκε και ο μηχανισμός συμμετοχής της ΔΕΗ στην είσπραξη ενός ποσοστού από την επιδότηση του μηχανισμού ισχύος (ΑΔΙ) που ενδεχόμενα θα λάβουν οι επενδυτές, εφόσον εγκριθεί ο μηχανισμός για τις λιγνιτικές μονάδες. Εδώ το σκεπτικό είναι ότι καθώς ο μηχανισμός ακόμη δεν έχει εγκριθεί τυπικά και επομένως δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς για τις προσφορές των επενδυτών, η ΔΕΗ να μπορεί λάβει μια αποζημίωση όταν τα ΑΔΙ οριστικοποιηθούν.
Υπό το πρίσμα των δύο αυτών απορρίψεων, η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε νέο αίτημα στο ΥΠΕΝ με κοινοποίηση στην Κομισιόν για παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Λάρκο - Χαλυβουργική
Σε ό,τι αφορά τέλος τους μεγάλους βιομηχανικούς οφειλέτες, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι έχει ήδη γνωστοποιηθεί και ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ η άρση εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής, που σημαίνει ότι πλέον η βιομηχανία είναι αυτοπρομηθευόμενη, δηλαδή αγοράζει ρεύμα από το σύστημα με την χονδρεμπορική τιμή (Οριακή Τιμή του Συστήματος).
Ωστόσο, οι κινήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην περίπτωση της Χαλυβουργικής, αλλά θα πρέπει να θεωρείται θέμα λίγων ημερών, εάν όχι ωρών, η αποστολή στον ΑΔΜΗΕ του αιτήματος για άρση εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ, που είναι ο μεγαλύτερο οφειλέτης της ΔΕΗ με χρέη της τάξης των 285 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Λάρκο έχει ήδη ενημερώσει τον ΑΔΜΗΕ ότι επιχειρεί να μπλοκάρει με ασφαλιστικά μέτρα την άρση εκπροσώπησης και σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου