Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Αποεπένδυση λιγνιτών: «Παζάρι» του ΥΠΕΝ με την DG Comp για τους όρους του SPA – Νέα παράταση για Ιανουάριο

 
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα καταλήξουν σύντομα, ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οι συνομιλίες με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) σχετικά με τους όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) που θα υπογράψει η ΔΕΗ με τους υποψήφιους αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, εκφράζουν
πηγές του ΥΠΕΝ.
Εκτιμούν μάλιστα ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα είναι τέτοιο που «θα βοηθήσει στο να καταστήσει βιώσιμες και ελκυστικές τις εκχωρούμενες μονάδες».
Καλώς εχόντων των πραγμάτων το κείμενο του SPA θα έρθει προς έγκριση στις 20 Δεκεμβρίου στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Τούτων δοθέντων, αναμένεται ότι θα απαιτηθεί και νέα παράταση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών. Στο ΥΠΕΝ δεν μιλούν όμως για παράταση μεγάλης διάρκειας όπως έχει ζητήσει η ΔΕΗ. Αντίθετα θεωρούν ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι εφικτό να τεθεί ανάμεσα στις 15 με 21 Ιανουαρίου του 2019.  Δηλαδή αρχές Ιανουαρίου μετά τις γιορτές να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και μετά από λίγες μέρες να ανακηρυχθεί ο πλειοδότης. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά οι διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν τελειώσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2018.
Με δεδομένες λοιπόν τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ και Κομισιόν αλλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, και τα αιτήματα επενδυτών που θέλουν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί μια τέτοια παράταση και οι ημερομηνίες του διαγωνισμού να μετακινηθούν για τρίτη φορά.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο ΠΕΝ έχει ζητήσει δύο φορές μέχρι τώρα την παράταση της «περιόδου εκχώρησης». Στον προαναφερόμενο ορισμό συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των συμβάσεων ή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) καθώς κι εκείνων ή εκείνης της εκχώρησης των εταιριών. Η πρώτη λοιπόν παράταση δόθηκε από την Επίτροπο Βεστάγκερ για τις 17 Νοεμβρίου, αντί για 17 Οκτωβρίου, και η δεύτερη ήταν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, με βάση το νόμο, έως τις 31 Δεκεμβρίου θα έπρεπε να εκδοθούν όλες οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις και άδειες που αφορούν στις εγκαταστάσεις των πωλούμενων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ. Είναι αμφίβολο αν αυτός ο όρος θα έχει ικανοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου με την Ευρ. Επιτροπή υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν διαφώνησε με τη συμπερίληψη στους όρους του SPA της προτεινόμενης μορφής του μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών για δύο χρόνια με πλαφόν το 10% του προσφερόμενου τιμήματος αλλά και της είσπραξης από τη ΔΕΗ ποσοστού 30% επί των αποζημιώσεων που θα δίνει ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ).
Την ίδια στιγμή πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι επενδυτές (και κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι έχουν και την πλέον καθοριστική στάση) επιμένουν στη χορήγηση «κινήτρων» ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Οπότε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ΥΠΕΝ και Κομισιόν θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη και την τύχη της διαδικασίας.  
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου