Γιώργος Φιντικάκης
Ενα σύνθετο κουβάρι από αγωγές, διεκδικήσεις και σενάρια με αντικρουόμενα επιχειρηματικά σχέδια, συνθέτουν την επόμενη ημέρα για τη Χαλυβουργική μετά το κατέβασμα του διακόπτη από τον ΑΔΜΗΕ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Τον πρώτο λόγο εννοείται ότι έχουν οι τράπεζες, δηλαδή οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Χαλυβουργικής με οφειλόμενα κοντά στα 490 εκατ. ευρώ, ενώ από τη πλευρά της η ΔΕΗ, ετοιμάζει νομικές ενέργειες, αφού η βιομηχανία της Ελευσίνας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης της, μετά
τη ΛΑΡΚΟ, με χρέη προς αυτήν σχεδόν 32 εκατ ευρώ.
Στο παζλ εμπλέκονται όμως και μικρότεροι πιστωτές, ενώ ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Χαλυβουργική έχει από παλαιά και ο Δήμος Ελευσίνας. Εξάλλου προ μερικών μηνών και έπειτα από μακροχρόνια διένεξη με το Δήμο, η Χαλυβουργική δέχτηκε να του παραχωρήσει έκταση 51,5 στρ. ιδιοκτησιών της στη περιοχή Καλυμπάκι, όπου παλαιότερα η βιομηχανία επεδίωκε να ανεγείρει 5 αποθήκες εμβαδού 19.000 τ.μ.
Στη περίπτωση της ΔΕΗ, προετοιμάζονται ήδη οι νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής. Το προανήγγειλε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της προχθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή την πρόταση της βιομηχανίας για καταβολή μόλις 500.000 ευρώ έναντι των οφειλομένων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.
Στη περίπτωση των τραπεζών τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, αφού και τα χρωστούμενα είναι σχεδόν μισό δισ ευρώ. Τελούν εν αναμονή της δικαστικής απόφασης που απ' ότι λέγεται, αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων, και θα κρίνει το αίτημα των αδελφών Αγγελόπουλων για δικαστικό συμπαραστάτη στον πατέρα τους, δηλαδή ενός διαχειριστή που θα κρατά τα ηνία των επιχειρήσεων. Αν αυτοί δικαιωθούν τότε ανοίγει ο δρόμος για τους ίδιους να συζητήσουν με τις τράπεζες την επόμενη ημέρα της Χαλυβουργικής, και συγκεκριμένα τα σχέδιά τους, που απ' ότι ακούγεται, προβλέπουν επαναλειτουργία της χαλυβουργίας, αφού πρώτα αυτή αναδιαρθρωθεί, εισρεύσουν νέα κεφάλαια και επέλθει διακανονισμός των χρεών της, τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς τη ΔΕΗ.
Αν πάλι χάσουν τη δίκη, τότε λέγεται ότι ο πατέρας τους Κωσταντίνος θα αλλάξει τη χρήση του εργοστασίου, και θα επιδιώξει να αναπτύξει στα 1.000 στρέμματα του ιστορικού εργοστασίου της Ελευσίνας, ένα τεράστιο logistics center, επιχειρώντας να προσελκύσει νέο επενδυτή για τον οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κούρεμα χρεών.
Το σχέδιο δημιουργίας logistics center είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε κάνει χρόνια πριν ο Κ. Αγγελόπουλος στην Ελβετία, μετατρέποντας την πρώην χαλυβουργία Ferrowohlen στη Ζυρίχη σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της Ευρώπης. Τα παραπάνω εξάλλου προανήγγειλε στην ουσία και ο ίδιος στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η Χαλυβουργική θα έπρεπε προ πολλού να έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική στην Ελλάδα, όπως και ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία".
Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται ανακοίνωση από το σωματείο των 170 εργαζομένων, μέσω της οποίας θα καλείται, όπως λένε οι πληροφορίες, ο μέτοχος Κ.Αγγελόπουλος να εξηγήσει γιατί δεν παρουσίασε στη ΔΕΗ ένα πειστικό σχέδιο διακανονισμού του χρέους της Χαλυβουργικής, αφού όπως είπε και ο κ.Παναγιωτάκης, η πρόταση της βιομηχανίας προς τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, μιλούσε μόνο για καταβολή 500.000 ευρώ, όταν το σύνολο των οφειλών προς αυτήν, ανέρχεται στα 31,5 εκατ ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου