Το σχέδιο της εταιρίας για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ περιέγραψε στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης. Αναγγελία για συνεργασία με μεγάλο εγχώριο παίκτη σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με τη φράση «η ΔΕΗ γίνεται πράσινη» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτο) έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του
ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου το περίγραμμα του business plan στο χώρο των ΑΠΕ.
Μάλιστα έθεσε ως στόχο τον τριπλασιασμό του μεριδίου της (στο 9%) έως το 2022 και τον δεκαπενταπλασιασμό της παραγωγικής της ισχύος, στα 2 Γιγαβάτ έως το 2030. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο με τη δραστηριοποίηση της δημόσιας εταιρίας στις ΑΠΕ θα προκύψει μία ετήσια αύξησης της τάξης των 85 εκατ. ευρώ ετησίως στη λειτουργική της κερδοφορία.
Ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε κι ένα στίγμα από τα έργα που προωθεί η εταιρία, όπως το μεγάλο πάρκο των φωτοβολταϊκών των 200 Mεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα καθώς και άλλα της τάξης των 150 Μεγαβάτ σε εκτάσεις λιγνιτικών πεδίων που έχει παύσει η εκμετάλλευση τους. Ο ίδιος ανήγγειλε και συνεργασία σε σειρά έργων ΑΠΕ με εγχώρια εταιρία του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του υβριδικού σταθμού της Ικαρίας, των αιολικών στην Τοπλού και την Καρδίτσα αλλά και την προετοιμασία των αιολικών σε Άνδρο και Ροδόπη.
Ο πρόεδρος της ΔEΗ ανήγγειλε επίσης και τη συνεργασία με αναγνωρισμένο οίκο του εξωτερικού στο έργο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο Αμύνταιο.
Σημείωσε επίσης την πλήρη απορρόφηση της ΔEΗ Ανανεώσιμες από τη ΔEΗ, θέτοντας παράλληλα άλλον έναν στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% μέχρι το 2022 με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ αλλά και την απόσυρση λιγνιτικών της μονάδων.
Σιάμισιης: Μεγάλα έργα στις ΑΠΕ
Στον ενεργειακό μετασχηματισμό των Ελληνικών Πετρελαίων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης. Από το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου υποστήριξε στο πλαίσιο της συνολικότερης στροφής της οικονομίας προς τις καθαρές μορφές ενέργειας ότι για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκτυπο απαιτούνται μεγάλα έργα ΑΠΕ.
Ο ίδιος, επίσης τόνισε την ανάγκη σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου χωρίς πισωγυρίσματα προκειμένου να αναπτυχθούν τα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας.
Τ0 2020 το FSRU Aλεξανδρούπολης
Στη σημασία του έργου του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρίας Gastrade Ιωάννης Αράπογλου που τρέχει το συγκεκριμένο project.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Gazprom και η Ρωσία έχουν διαμηνύσει πως από το 2020 θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον κάθετο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TransBalkan που περνάει μέσω Ουκρανίας και φτάνει μέχρι την Ελλάδα.
Οι χώρες της περιοχής χρειάζονται εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως υποστήριξε ο ίδιος, δείχνοντας τα έργα των αγωγών TAP και IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας) αλλά και της αναβάθμισης του αποθηκευτικού σταθμού (LNG) της Ρεβυθούσς όπως και του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Αράπογλου, σημείωσε ότι το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2020, προσδιόρισε τη λήξη του market test μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι σύντομα θα συμμετάσχουν μετοχικά και οι ΔΕΠΑ και η βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου.
*Ολόκληρη η ομιλία του Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου