Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτοβουλία Σταθάκη για να μη βγει από την πρίζα η ΛΑΡΚΟ

 Î ÏÏ‰Ï„οβουλία Σταθάκη για να μη βγει από την πρίζα η ΛΑΡΚΟ

Απέρριψε το δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα της ΛΑΡΚΟ. Οι πρωτοβουλίες του υπουργού ΠΕΝ για να μην προχωρήσει η διακοπή ρεύματος της βιομηχανίας. Το άλυτο πρόβλημα της εταιρείας.
Παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργου Σταθάκη, ώστε να μην προχωρήσει η ΔΕΗ ΔΕΗ +0,30% στην άρση της εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται ίσως και εντός της ημέρας.
Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, κινητοποιήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή, με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου έναντι της απόφασης της ΔEΗ να αποσύρει την εκπροσώπησή της στην παροχή ρεύματος, να κινήσει δηλαδή τις διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης.
Η δικαστική απόφαση προκάλεσε και την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας «αγωνιστική ετοιμότητα», ενώ παράλληλα με ανακοίνωσή του καυτηρίασε: «Η ΛΑΡΚΟ, όπως και η ΔEΗ, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα τη διαχειρίζονται οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις. Επιπλέον η ΔEH είναι μεγαλομέτοχος της ΛΑΡΚΟ. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και των μετόχων απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ, δημιούργησαν τα χρέη, τα "ρύθμισαν" και δεν τα πλήρωσαν. Όταν ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες έρχονται σε αντιπαράθεση για τα συμφέροντά τους και απειλούν ότι θα κλείσουν τον διακόπτη του ρεύματος στη δική τους επιχείρηση, αυτό το λένε "Λοκ άουτ" και απειλούν τους εργαζόμενους να "πληρώσουν το μάρμαρο". Τους δηλώνουμε ότι τα παιχνίδια τους δεν θα περάσουν. Αυτοί με τις πολιτικές τους δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί με πολιτική παρέμβαση να το λύσουν», επισημαίνουν οι συνδικαλιστές των περίπου 1.000 εργαζομένων της βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι η ΔEH, εξαιτίας της μη τήρησης του διακανονισμού των χρεών ύψους 285 εκατ. ευρώ από τη ΛΑΡΚΟ, προχώρησε πριν από περίπου δέκα με δεκαπέντε μέρες στην αποστολή ειδοποίησης στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την άρση της εκπροσώπησηςτης βιομηχανίας.
Την περασμένη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, με αφορμή και την παρόμοια υπόθεση της Χαλυβουργικής, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΝ, του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη και του προέδρου της ΔEH Μανόλη Παναγιωτάκη, με τον τελευταίο να καλείται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίας των δύο ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η βιομηχανία είχε πετύχει δικαστικά προσωρινή διαταγή για τη διακοπή των ενεργειών της ΔEH, ωστόσο την περασμένη Παρασκευή απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά της μέτρα. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, που είναι και μέτοχος με 11,4% της ΛΑΡΚΟ, φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να βρίσκεται σε διαβούλευση με τη διοίκηση της βιομηχανίας σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πληροφορίες θέλουν και τον ίδιο τον κ. Σταθάκη να έχει παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείεται και σημερινή τοποθέτησή του.
Πάντως, ανεξάρτητα από την έκβαση της νέας εξέλιξης, το πρόβλημα της νικελοβιομηχανίας, στην οποία μέτοχοι εκτός από τη ΔEΗ είναι το δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) με ποσοστό 55,2% και η Εθνική Τράπεζα με 33,4%, παραμένει άλυτο. Κι αυτό με δεδομένο το ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της, για την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων 136 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου