Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Α. Κονίδα (CFO-ΔΕΗ): Στον πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ οι ΑΠΕ για την επόμενη δεκαετία - 2 GW μέχρι το 2030

 
Στρατηγική θέση στο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ κατέχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο ανάπτυξης 2 GW έως το 2030, εκ των οποίων τα 600 MW μέχρι το 2022, επενδύοντας περίπου 700 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως υπογράμμισε η κα. Αλεξάνδρα Κονίδα, CFO της ΔΕΗ, μιλώντας στο «20ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum» στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης
που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.
Αναλυτικότερα, σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ για την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. "Πιστεύουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η αιολική και η ηλιακή, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια προσφέροντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτό είναι επίσης εμφανές και στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από την ελληνική κυβέρνηση", ανέφερε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ. 
Στόχος της Επιχείρησης είναι να αναπτύξει έως το 2030 ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW, εκ των οποίων τα 600 MW μέχρι το 2022, επενδύοντας περίπου € 700 εκατ. στα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, η CFO της ΔΕΗ έκανε σαφές πως στα σχέδια της ΔΕΗ είναι η συμμετοχή της Επιχείρησης σε κοινοπραξίες με διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, προς εξυπηρέτηση του επενδυτικού πλάνου σε ΑΠΕ.
Πρόσθεσε ακόμη, πως "οι κυριότερες τεχνολογίες θα είναι η αιολική και η ηλιακή, αξιοποιώντας επίσης το πλεονέκτημά μας ότι έχουμε διαθέσιμες εκτάσεις σε περιοχές ορυχείων των οποίων τα κοιτάσματα έχουν εξαντληθεί. Τα υφιστάμενα υπό ανάπτυξη έργα έχουν συνολική ισχύ περίπου 100 MW. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις δημοπρασίες για απόκτηση νέων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA)".
Τέλος, τόνισε πως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις μονάδων καθώς και την πώληση των θυγατρικών λιγνίτη θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση κατά περίπου 57% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2022, μειώνοντας σημαντικά τον συντελεστή εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου