Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

«Τίτλοι τέλους» για την ηλεκτροδότηση της Χαλυβουργικής - Τις οφειλές των 32 εκατ. ευρώ θα διεκδικήσει η ΔΕΗ

«Τίτλοι τέλους» για την ηλεκτροδότηση της Χαλυβουργικής - Τις οφειλές των 32 εκατ. ευρώ θα διεκδικήσει η ΔΕΗ 
Σήμερα εξέπνευσε η νέα προθεσμία που είχε δώσει η ΔΕΗ, «παγώνοντας» στο μεταβατικό διάστημα τις συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας. 
Εκτός ηλεκτροδότησης τέθηκε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου η ιστορική βιομηχανία Χαλυβουργική μετά από 93 χρόνια λειτουργίας, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 32 εκατ. ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στη
διαδικασία που επιφέρει η επανενεργοποίηση από τη ΔΕΗ, πριν από λίγες ώρες, των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας. 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το «ναυάγιο» της τελευταίας ευκαιρίας για την εξεύρεση λύσης, ώστε η Χαλυβουργική να συνεχίσει να προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ. Έτσι, σήμερα εξέπνευσε η νέα προθεσμία που είχε δώσει η ΔΕΗ, «παγώνοντας» στο μεταβατικό διάστημα τις συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας. 
H ΔΕΗ Σε όλες τις νομικές ενέργειες που είναι διαθέσιμες για τη διεκδίκηση των οφειλών ύψους περίπου 32 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργικής είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει η διοίκηση της ΔΕΗ. 
Σήμερα εξέπνευσε άπρακτη η προθεσμία του ενός μηνός που είχε δοθεί στην Χαλυβουργική προκειμένου να ρυθμίσει την οφειλή της και πλέον αίρεται οριστικά η εκπροσώπηση της εταιρείας από τη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι η Χαλυβουργική εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να προμηθεύεται ενέργεια από το σύστημα πληρώνοντας στην οριακή τιμή, κάτι το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο διάστημα της προθεσμίας που είχε δώσει η ΔΕΗ για διάλογο, η μόνη πρόταση που διατυπώθηκε από την πλευρά της Χαλυβουργικής,- η οποία και δεν έγινε αποδεκτή - ήταν η καταβολή 500.000 ευρώ έναντι της οφειλής των 32 εκατ. ευρώ. 
Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, έχει συσταθεί κοινή επιτροπή μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας για να εξετάσει τις προϋποθέσεις συνέχισης της ηλεκτροδότησής της από τη ΔΕΗ. 
Η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά να πληρώνεται η τρέχουσα κατανάλωση ρεύματος και να διαμορφωθεί ένα αποδεκτό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των οφειλουμένων το οποίο θα συνοδεύεται από εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα η εκχώρηση πληρωμών πελατών. 
Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Εμ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της επιχείρησης, συμφωνία θα πρέπει να έχει εξευρεθεί έως το τέλος του χρόνου και σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί η ΔΕΗ να ηλεκτροδοτεί τη ΛΑΡΚΟ. Σημειώνεται ότι το κόστος της κατανάλωσης της ΛΑΡΚΟ από την αρχή του έτους ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν καταβληθεί μόνο τα 23 ενώ το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών ξεπερνά τα 285 εκατ. ευρώ. 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου