Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Τροπολογία στη Βουλή: "Ελάφρυνση" των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων από το μεγάλο αριθμό εργαζομένων για να έρθουν οι αγοραστές - Περνάνε στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Μίμης Δημητριάδης του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (που την έκανε αποδεκτή), δίνεται το "πράσινο φως" ώστε εργαζόμενοι που σήμερα στελεχώνουν τις εταιρείες στις οποίες έχουν περάσει οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, να μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από αίτησή τους και τη σύμφωνη γνώμη των
διοικήσεων των εταιρειών "υποδοχής".

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι αυτό γίνεται να καλυφθούν οι ανάγκες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο είναι σαφές ότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να "ελαφρύνουν" οι προς πώληση μονάδες από το μεγάλο εργασιακό κόστος. Αυτό το έχουν ζητήσει με επιμονή οι υποψήφιοι αγοραστές και η κίνηση της κυβέρνησης διευκολύνει την προσέλευση των επενδυτών στη φάση των δεσμευτικών προσφορών που θα κατατεθούν ως γνωστόν στις 7 Ιανουαρίου.

Αυτή είναι προφανώς η λύση για την οποία "δούλευε" το ΥΠΕΝ, μετά την άρνηση της Κομισιόν να αποδεχθεί διευκολύνσεις όπως η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές και τα κέρδη ή και στα ΑΔΙ των μονάδων που θα πουληθούν.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μάλλον θετική είναι, όσον αφορά την προσέλκυση των επενδυτών, και η χθεσινή κατάληξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με τους μηχανισμούς ισχύος στην Ε.Ε. Και τούτο διότι οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, συνεπώς και οι προς πώληση Μεγαλόπολη και Μελίτη, θα μπορούν να παίρνουν ΑΔΙ μέχρι και το 2025 οπότε και "βγαίνουν εκτός" των Μηχανισμών.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει τα εξής στην αιτιολογική έκθεση:
"Με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται η δυνατότητα μετακίνησης στη ΔΕΗ ΑΕ και στο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προσωπικού Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ και της Λιγνιτικής Μελίτης ΑΕ με συμφωνία εργαζομένου και των διοικητικών συμβουλίων από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση. Η ρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ".
Το κείμενο της τροπολογίας είναι το εξής:
"Για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, είναι δυνατή η μετακίνηση στη ΔΕΗ ΑΕ και στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προσωπικού της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ και της λιγνιτικής Μελίτης ΑΕ, μετά από αίτηση του εργαζομένου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου