Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Σε Ιστορικά Υψηλά Επίπεδα Αναμένεται να Φθάσουν οι Εκπομπές Ανθρακα το 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε Ιστορικά Υψηλά Επίπεδα Αναμένεται να Φθάσουν οι Εκπομπές Ανθρακα το 2018 
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να φθάσουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ετήσια έκθεσης του Global Carbon Project, ερευνητικού εταίρου του
Παγκόσμιου Προγράμματος Κλιματικών Ερευνών.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, αναφέρει ότι μετά από τρία χρόνια σχεδόν μηδενικής αύξησης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανία αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2018.
Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται τη στιγμή που αντιπροσωπείες από σχεδόν 200 χώρες συναντώνται στην Πολωνία, στην ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.
Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι η σημαντικότερη δέσμευση της ιστορικής αυτής συμφωνίας, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη χαμηλότερα από 2 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες εκπομπές για το 2017 προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα (27%), ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ (15%), η ΕΕ (10%) και η Ινδία (7%).
Οι εκπομπές που αποδίδονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το 2018 κατά 4,7% στην Κίνα, κατά 6,3% στην Ινδία και κατά 2,5% στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 0,7% στην ΕΕ.
Οι εκπομπές της Κίνας ενισχύθηκαν λόγω της αύξησης της χρήσης άνθρακα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας και το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Η αύξηση των εκπομπών στις ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες, ενώ οι εκπομπές της Ινδίας εξακολούθησαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς καθώς η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται, σημειώνεται στην έκθεση.
Η έκθεση ανέφερε ότι, παρά την επίτευξη των υψηλότερων επιπέδων εκπομπών που έχουν καταγραφεί ποτέ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
«Ακόμη δεν έχουμε δει το μέγιστο επίπεδο εκπομπών άνθρακα», προειδοποιεί η έκθεση.
energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου