Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ευνοϊκό κλίμα στις Βρυξέλλες για να υιοθετηθούν μέτρα ελέγχου των εξαγωγών ρεύματος από NOME

 
Στην προετοιμασία του φακέλου τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων περιορισμού των εξαγωγών ποσοτήτων ρεύματος που αγοράζονται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Αρχή
βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, οι οποίες δείχνουν ανοικτές στη θέσπιση κανόνων για τον έλεγχο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν traders και προμηθευτές.
Στόχος, όπως αναφέρουν πηγές, είναι να έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα πριν την επόμενη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο δίμηνο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ είχε γνωστοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση της να λάβει μέτρα. Οι Βρυξέλλες με επιστολή τους προς την Αρχή περί τα τέλη του Νοεμβρίου άφηναν ανοικτό το παράθυρο της λήψης μέτρων, αν και υπενθύμιζαν την νομοθεσία περί μη παρεμπόδισης των εξαγωγών αγαθών ωστόσο. Παρόλα αυτά, πρόσθεταν στη ΡΑΕ ότι θα μπορούσε να εξεταστεί κάτι τέτοιο, δηλαδή η τροποποίηση των κανονισμών αν αυτό κρίνεται απαραίτητο και αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς.
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ με αφορμή τις πολύ υψηλές τιμές προσφορών που διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ διενήργησε έρευνα κατά την οποία διαπίστωσε ότι traders μέρος των ποσοτήτων που αποκτούν, το εξάγουν σε ξένες αγορές όπου οι τιμές χονδρικής είναι κατά πολύ υψηλότερες. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην ανοίγει η εγχώρια  αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή οι ιδιώτες προμηθευτές να αδυνατούν στη διαμόρφωση ακόμη πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων.
Η πρόταση της Αρχής που είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο έθετε ένα όριο ως προς τις εξαγωγές ενέργειας από προϊόντα ΝΟΜΕ. Όταν αυτές ξεπερνούσαν το όριο τότε η πληρωμή τους θα γινόταν με την Οριακή Τιμή Συστήματος και με την τιμή της δημοπρασίας.
Η ΡΑΕ συνεχίζει το διάλογο με την Κομισιόν για το θέμα των μέτρων και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό κλίμα ως προς την αλλαγή των κανονισμών που διέπουν τη χρήση των προθεσμιακών προϊόντων.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου