Στην έγκριση της σύμβασης αγοραπωλησίας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων (SPA), προχώρησε σήμερα έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενσωματώνοντας σε αυτήν, μια σειρά από όρους και προβλέψεις που στόχο έχουν να τις καταστήσουν πιο ελκυστικές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τελικό κείμενο
θα περιλαμβάνει :
θα περιλαμβάνει :
- Την πρόβλεψη ότι οι αγοραστές των μονάδων θα απολαμβάνουν ΑΔΙ, ύψους 40.000 ευρώ/ μεγαβάτ το χρόνο, και για διάστημα 6 ετών. Αν τυχόν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν χαμηλότερα ποσά, ανάλογα θα απομειωθεί και το τίμημα.
- Την επισήμανση ότι η απομείωση της μισθολογικής δαπάνης των μονάδων θα γίνει τόσο με μετακίνηση όσων εργαζομένων το επιθυμούν στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και με εθελούσιες εξόδους που αποφάσισαν οι δύο θυγατρικές, της Μελίτης και της Μεγαλόπολη. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι το συνολικό προσωπικό των προς πώληση μονάδων να μη ξεπερνά τα 600 άτομα.
- Εξασφάλιση των αγοραστων από τη ΔΕΗ σταθερής τιμής για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας, όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το Energypress.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Δεκτό και το αίτημα για σταθερή τιμή λιγνίτη στη Μελίτη - 300 με 400 οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν - Σήμερα παρουσιάζεται στους επενδυτές το τελικό SPA για Μελίτη και Μεγαλόπολη
Μια από τις κρισιμότερες ημέρες που πιθανόν να καθορίσει την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος, διανύει σήμερα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σήμερα παρουσιάζεται στους επενδυτές το τελικό σύμφωνο πώλησης (SPA) το οποίο και θα ενσωματώνει μια σειρά από προβλέψεις και όρους που θα έχουν ως σκοπό να γίνουν πιο ελκυστικά τα εργοστάσια και να πειστούν οι επενδυτές να προσέλθουν με ικανοποιητικές προσφορές στις 7 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει αίσιο τέλος στις 15 Ιανουαρίου όταν και έχει οριστεί η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν ανακοινωθεί αλλά και με βάση πληροφορίες του energypress, το τελικό SPA θα προσφέρει 4 bonus τα οποία πιθανόν να κινητοποιήσουν ακόμη και τους επενδυτές που εμφανίζονταν τις τελευταίες ημέρες διστακτικοί απέναντι στην προοπτική να προσέλθουν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Ποια είναι αυτά;
- Η ήδη γνωστή σε όλους κατάργηση του τέλους λιγνίτη. Το μέτρο είναι ανακοινωμένο, ψηφισμένο και έχει ήδη προσμετρηθεί από τους επενδυτές
- Η χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή και δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν οι εργαζόμενοι στις υπό πώληση εταιρείες αφού μετά από αίτησή τους, θα μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ. Η δυνατότητα αυτή είχε ζητηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους και εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο
- Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο για την έγκριση ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες για τουλάχιστον 6 χρόνια, μέχρι το 2025. Πλέον η χορήγηση ΑΔΙ είναι δεδομένη και απομένει να καθοριστεί το ύψος τους. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του επόμενου διαστήματος με την οριστική έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος να τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου. Εκεί θα φανεί εάν η Κομισιόν θα εγκρίνει τα υψηλά ΑΔΙ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο ή θα εγκρίνει κάτι λιγότερο. Και αυτό το μέτρο, πάντως, είχε ζητηθεί από όλους τους επενδυτές
- Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress στο SPA θα ικανοποιείται και ένα ακόμη αίτημα των επενδυτών που αφορά στην εξασφάλιση από τη ΔΕΗ σταθερής τιμής για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας.
Με τα 4 αυτά "μπόνους" το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ υπολογίζουν ότι μηδενίζουν το λειτουργικό παθητικό που έδειχναν να έχουν οι μονάδες, το οποίο άλλωστε είχε διαπιστωθεί και από τους υποψήφιους αγοραστές, που εμφανίζονταν διστακτικοί για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Αυτό είναι και το κριτήριο για το πόσοι από τους νυν εργαζόμενους των μονάδων θα περάσουν σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο αριθμός των εργαζομένων που θα μεταφερθούν και συνεπώς θα ελαφρύνουν το λειτουργικό κόστος των μονάδων θα είναι συνολικά 300 με 400, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τη Μεγαλόπολη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι χθες, κανένας επενδυτής που συμμετέχει στη διαδικασία δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του.
“Στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο” ανέφερε στο Energypress πηγή προσκείμενη σε εταιρεία που συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού και η οποία ρωτήθηκε εάν τα νέα δεδομένα διαφοροποιούν το σκηνικό και καθιστούν τις μονάδες πιο ελκυστικές.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου