Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Αυλαία για τη δίκη της Energa. Σήμερα έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη της Energa - Hellas Power σε δεύτερο βαθμό. Στο εδώλιο όσοι καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πριν περίπου δύο χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Energa - Hellas Power
Οι πρωταγωνιστές της προκάλεσαν με αρκετούς τρόπους την κοινή γνώμη, είτε εξαιτίας των κατηγοριών που τους αποδόθηκαν, είτε για τις μετέπειτα ενέργειές τους. Σήμερα καλούνται να βρεθούν ξανά ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης προκειμένου σε δεύτερο βαθμό πλέον να εξεταστεί η περιβόητη υπόθεση της Energa - Hellas Power.
Οι 11καταδικασθέντες καλούνται δύο χρόνια μετά την
πρωτόδικη απόφαση να καθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων, αντιμέτωποι με σειρά κακουργηματικών πράξεων. Κι αυτό γιατί λίγο καιρό μετά την καταδικαστική απόφαση, το Φεβρουάριο του 2017, ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου, υποχρεώνοντας και τους 11 να βρεθούν ξανά απέναντι από τους τακτικούς δικαστές. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση οι κατηγορούμενοι και επισύρουν ακόμη και ποινές κάθειρξης, είναι: υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο εταιρίες εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ τα χρήματα για το «χαράτσι», τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έδιναν τα χρήματα στο Δημόσιο. Μάλιστα, στα πρόσωπα των νόμιμων εκπροσώπων της ENERGA και της Hellas Power, Αρ. Φλώρου, Αχ. Φλώρου, Β. Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Ν. Δεκόλη, η Δικαιοσύνη "είδε" τους εγκεφάλους του σχεδίου. Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Συγκεκριμένα, οκτώ απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία, ενώ τρεις από τους 11 που κηρύχθηκαν ένοχοι, οδηγήθηκαν στη φυλακή, ανάμεσά τους ο Αρ. Φλώρος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 21 ετών. Ίδια κατάληξη είχε η Μαρία Σκλαβάκη, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών αλλά δεν της οδηγήθηκε αναστολή, καθώς παλαιότερα είχε σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης, επιχειρώντας να δραπετεύσει. Αντίστοιχα, ο σύζυγός της, Πέτρος Νικολοθανάσης, οδηγήθηκε στη φυλακή αφού φυγοδικούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Μηλιώνης, μόνο όμως για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε υπεξαίρεση, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ του χορηγήθηκε και αναστολή μέχρι την έφεση, αποφεύγοντας έτσι τη φυλακή.

https://www.news247.gr/koinonia/aylaia-gia-ti-diki-tis-energa.6676730.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου