Εννέα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και δυο σχήματα κινεζικών εταιρών είναι το σύνολο των ενδιαφερομένων για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ οι οποίοι βρίσκονται στην «κρησάρα» των συμβούλων
της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή της Goldman Sachs και της Eurobank.Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρόταση για την short list θα τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 6 Απριλίου, με στόχο οι ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές εντός του καλοκαιριού.
Οι 9+2 ενδιαφερόμενοι
Επί του παρόντος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών των 11 υποψηφίων οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι:
Το αμερικανικό fund KKR, η Blackrock, η Macquarie που είναι fund υποδομών, η μητρική του εδρεύει στην Αυστραλία και έχει προκριθεί στη short list για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Επίσης το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian, η First State Investment, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments), το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την ιταλική TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ και αμερικανικό fund Οak Hill Advisors.
Πέραν αυτών, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και δυο κινεζικά σχήματα και συγκεκριμένα η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges, που έχει κατασκευάσει στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου και η εταιρία Guangzhou Power.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις μόνες εταιρίες ηλεκτρισμού από το σύνολο των 11 ενδιαφερομένων, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθούν εκτός, λόγω ασυμβατότητας με όρο της προκήρυξης. Πάντως η εξέλιξη της όλης διαδικασίας σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το εάν οι Kινέζοι αποδεχθούν τον αποκλεισμό τους ή θα επιδιώξουν με νομικούς τρόπους να ανατρέψουν την απόφαση αυτή.
Διακύβευμα η εκπροσώπηση στο μάνατζμεντ
Ένα άλλο ζήτημα από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της όλης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης είναι τα δικαιώματα στο management
του ΔΕΔΔΗΕ που θα επιλέξει η ΔΕΗ να εκχωρήσει στον υποψήφιο επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν την εκπροσώπηση
τους στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φαίνεται να θέλει να παραχωρήσει.
Πάντως μετά την ανακοίνωση της short list των ενδιαφερομένων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης
σχεδιάζει να έχει προσωπικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των
ενδιαφερομένων, οι οποίοι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσουν
ουσιαστική εκπροσώπηση στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Άλλωστε το μέγεθος των επενδύσεων που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα χρόνια, περίπου 2,3 δισ. ευρώ
στην πενταετία, θα είναι δύσκολο να εγκριθούν από τον όποιο νέο μέτοχο
χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην κατάρτιση του business plan.
Σημειώνεται
τέλος ότι ένα ακόμη ζήτημα από το οποίο θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της
ιδιωτικοποίησης και το οποίο παραμένει ανοιχτό είναι το WACC για τη
δεύτερη τετραετία αναφοράς που δεν έχει ακόμη προσδιορίσει η ΡΑΕ.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου