Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΕΑΜΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ: Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΕΝΟΠ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΣΣΕ

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο 

ΕΝΟΤΗΤΑ Α’
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΠ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
Κάτω από τις πιέσεις της Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ και μιας σειράς ακόμη σωματείων, το τελευταίο σχέδιο που μας παραδόθηκε από τη ΓΕΝΟΠ ως τελικό εμπεριέχει κάποιες μικροαυξήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, το ποίο περιελάμβανε μόνο την αύξηση του τροφείου από τα 4 στα 6€ (όπου ήταν 4€) και την καταβολή αναδρομικών των ειδικών επιδομάτων σε τρεις δόσεις.
Οι μικροαυξήσεις είναι:
• Η αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος κατά 14€ το μήνα μικτά.
• Η καθιέρωση για πρώτη φορά του ειδικού επιδόματος για όσους συναδέλφους δεν έχουν κανένα ειδικό επίδομα που θα αποφέρει αύξηση περίπου 60€ το μήνα μικτά.
• Η αύξηση του επιδόματος οδήγησης στα 5€ ημερησίως μικτά και
• Η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών και στους συναδέλφους των υπηρεσιακών μονάδων του Νομού Φλωρίνης.
2. ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ
Από το πρώτο σχέδιο (και κατ’ επέκταση και το τελευταίο), ικανοποιούνται μια σειρά δίκαια αιτήματα συναδέλφων μας διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων (Τ3, ΔΟ3 και ΓΥ1/ΑΦ), σε σχέση με το καταληκτικό κλιμάκιο κάποιων περιπτώσεων.
Πέρα από τα παραπάνω, στο τελικό σχέδιο υπάρχουν ακόμα δύο σημαντικά άρθρα που το μεν ένα αφορά την τηλεργασία, το δε άλλο την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης των μισθών μας με εκείνους των αντίστοιχων εταιριών της Ε.Ε. με σκοπό και στόχο αν υπολειπόμαστε (σύμφωνα πάντα με την Διοίκηση της ΔΕΗ) να γίνει αύξηση τους.
ΕΝΟΤΗΤΑ Β’
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
Α. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ
• Με δεδομένο ότι η επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη,
• με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια ο καθένας μας έχασε χιλιάδες € και
• με δεδομένο ότι με την εξαφάνιση του μειωμένου τιμολογίου, όλοι μας είχαμε επιπρόσθετες σημαντικότατες οικονομικές απώλειες,
δε θεωρούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος ότι είναι σημαντικό.(Και μην μας πει κανείς ότι η επιστροφή των αναδρομικών είναι αύξηση, γιατί αυτά είναι χρήματα τα οποία στο προηγούμενο διάστημα μας “έκλεψαν”). Επιπροσθέτως δημιουργούνται νέες αδικίες και καταστρατηγείται η δομή του υπάρχοντος μισθολογίου.
Συνεπώς, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος με δεδομένο ότι δεν επιτυγχάνεται καμία ουσιαστική αύξηση για τους χιλιάδες συναδέλφους μας που δεν είναι στο πλαφόν, με δεδομένο ότι καταστρατηγείται το υπάρχον μισθολόγιο, με δεδομένο ότι δημιουργούνται νέες αδικίες και διαχωρισμοί και με αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι είχαμε τεράστιες απώλειες, για μια φορά ακόμη καλούμε τη ΓΕΝΟΠ να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσει αξιοπρεπή αύξηση στη βάση του 12ου μισθολογικού κλιμακίου.
Μάλιστα επειδή δεν ζούμε στο δικό μας κόσμο, δεν είμαστε αντίθετοι η αύξηση αυτή να δοθεί τμηματικά (δηλ. σε 2 ή και 3 δόσεις). Αυτό κατά την άποψή μας είναι το σωστό, γιατί έτσι δεν δημιουργούνται νέοι διαχωρισμοί και αδικίες.
Δεν θα λογοδοτήσουμε εμείς στα χιλιάδες μέλη μας που δεν είναι στο πλαφόν όταν θα μας ρωτάνε πως το κρίνετε, εμείς να παίρνουμε 14€ αύξηση μικτά ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι 60€.
Ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης προσέγγισης, ρωτάμε την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, θα έρθουμε ναι ή όχι αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ερώτημα;
Η απάντηση είναι ναι.
Με δεδομένη αυτή την απάντηση (χωρίς να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τους άλλους συναδέλφους μας) λέμε πως εν αναμονή του χτισίματος νέου μισθολογίου, δεν πρέπει να αλλάξει τώρα και ευκαιριακά το υπάρχον. Δεν είμαστε αντίθετοι στην μεγαλύτερη ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται ευκαιριακά και αποσπασματικά με εμβαλωματικές κινήσεις.
Αυτό πρέπει να γίνει με την εξ αρχής οικοδόμηση ενός νέου μισθολογίου.
Μέχρι τότε δεν επιτρέπεται να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις που θα δημιουργούν νέους διαχωρισμούς.
Τέλος θέλουμε να θέσουμε δημόσια το εξής ερώτημα:
Αν οι πιο πολλοί συνάδελφοι συγκεκριμένων σωματείων δεν ήταν στο ΠΛΑΦΟΝ, θα συμφωνούσαν το όποιο ποσό που διατίθεται για τη συγκεκριμένη σύμβαση να κατανεμόταν κατά αυτό τον τρόπο;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Και η απάντηση είναι ΟΧΙ γιατί δεν ξεχνάμε ποια ήταν η στάση τους στη σύμβαση του 2012.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Με βάση τα παραπάνω, περιμένουμε έστω και τώρα η ΓΕΝΟΠ να κινηθεί στην κατεύθυνση που της υποδεικνύουμε εδώ και αρκετούς μήνες.
Η όποια αύξηση να πάει στη βάση του 12ου μισθολογικού κλιμακίου.
Β. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ
• Όσον αφορά την επέκταση των καταληκτικών κλιμακίων των συναδέλφων μας Τ3, των ΔΟ3 και των ΓΥ1/ΑΦ, συμφωνούμε απόλυτα.
• Όσον αφορά το άρθρο για την τηλεργασία, οφείλουμε να πούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Κατά την άποψή μας το κείμενο περιλαμβάνει διατυπώσεις που οφείλουμε να τις κουβεντιάσουμε όλοι μαζί με τους νομικούς μας. Κάτι τέτοιο επιβάλλεται να γίνει και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.
• Όσον αφορά την παράγραφο για την μελέτη σύγκρισης των μισθών μας με αυτούς των συναδέλφων μας της Ε.Ε. , έτσι όπως είναι διατυπωμένη, λίαν επιεικώς, είναι απαράδεκτη. Είναι επικίνδυνη. Θέλει σημαντικότατες τροποποιήσεις και δικλείδες.
Συνεπώς, όσον αφορά το θεσμικό μέρος, πέρα από το ότι πρέπει να δούμε με προσοχή τις διατάξεις για την τηλεργασία και τις συγκριτικές μελέτες των μισθών μας με αυτούς των συναδέλφων σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες (ποιες εταιρίες; Της Βουλγαρίας;), με ξεκάθαρη τη θέση μας ότι όχι απλά δεν έχουμε πρόβλημα, απεναντίας συμφωνούμε απόλυτα, με την ικανοποίηση των αιτημάτων μιας σειράς κατηγοριών συναδέλφων μας και συλλόγων,
δηλώνουμε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν και τα εξής δύο απολύτως λογικά δίκαια θεσμικά αιτήματα και του δικού μας συλλόγου, που δεν δημιουργούν κανένα άμεσο οικονομικό κόστος, δεν πρόκειται να δώσουμε θετική ψήφο.
Για όσους πιθανά δεν το έχουν καταλάβει και εμείς ανθρώπους εκπροσωπούμε.
Και οι δικοί μας άνθρωποι έχουν ανάγκες.
Τα εν λόγω αιτήματα είναι:
1. Μετά την κατάργηση δυνατότητας απόκτησης (για όσους δεν την απόκτησαν έως το 2012), της άδειας του εργοδηγού και την εξίσωση της με αυτή του Αρχιτεχνίτη, προϋπόθεση για να μπορεί ο ηλεκτρολόγος τεχνικός απόφοιτος Λυκείου να πάει στο 1Β να είναι η άδεια Αρχιτεχνίτη και όχι η άδεια εγκαταστάτη Α που στην ουσία και την πράξη είναι σχεδόν ανέφικτο για ανθρώπους μέσης εκπαίδευσης να την πάρουν.
Σημείωση 1: αυτή την άδεια παίρνουν οι απόφοιτοι ΤΕΙ
Σημείωση 2: πόσο δίκαιο είναι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων με μόνο πτυχίο αυτό του Λυκείου να έχουν καταληκτικό κλιμάκιο το 1Β (και καλώς) και οι τεχνίτες επίσης απόφοιτοι Λυκείου να μην μπορούν να φτάσουν στο 1Β;
2. Να υπάρξει ρητή αναφορά στη ΕΣΣΕ ότι οι συνάδελφοι που η Διοίκηση προκειμένου να εναρμονιστεί με τα όσα ορίζουν μια σειρά Προεδρικά Διατάγματα, τους αλλάζει ειδικότητα (συνάδελφοι που μέσω αυτών χρόνια ολόκληρα η επιχείρηση έκανε τη δουλειά της χρησιμοποιώντας τους σε διάφορα κομβικά πόστα) δεν θα βρεθούν ξαφνικά να έχουν την τύχη της στημένης λεμονόκουπας.
Για αυτούς τους συναδέλφους να υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα μετατεθούν (ή ακόμα χειρότερα, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας, δεν θα απολυθούν), επειδή ξαφνικά μπορεί να βρεθούν ως περισσευούμενοι λόγω της αλλαγής ειδικότητας.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προσκομισθούν στην ΓΕΝΟΠ βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κείμενο της ΕΣΣΕ.
​​​​​​​Γραμματεία ΕΑΜΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου