Ζήτημα ημερών θεωρείται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές. Ακόμη και από εβδομάδα δεν αποκλείεται να κάνει το μεγάλο βήμα και να απευθυνθεί στους επενδυτές προκειμένου να «σηκώσει» 500 εκατ. ευρώ.
Κρίνοντας από τις πυρετώδεις διεργασίες της επιχείρησης και των
συμβούλων έκδοσης, φαίνεται ότι το κατάλληλο χρονικό παράθυρο έχει βρεθεί, η προεργασία έχει γίνει και είναι ζήτημα μερικών 24ώρων ή το πολύ κάποιων εβδομάδων, η ανακοίνωση της συγκεκριμένης έκδοσης.Αν δεν αλλάξει απότομα κάτι στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, τότε η επιχείρηση θα προβεί σύντομα στην μεγάλη κίνηση, τεστάροντας την εμπιστοσύνη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, αφού η τελευταία φορά που είχε βγει στις αγορές ήταν το μακρινό 2014.
Μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, ο στόχος ήταν η έξοδος να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Αλλά επειδή τα δεδομένα άλλαξαν, εκτιμάται ότι η κατάλληλη στιγμή για την επιχείρηση είναι τώρα και ενώ στην «φαρέτρα» της βρίσκεται όχι μόνο η βαθμολογία με «ΒΒ-» (με σταθερό outlook) της Fitch - ξεπερνώντας κατά δύο φορές τη βαθμολογία της S&P («Β»)- αλλά και το γεγονός ότι το ομόλογο θα είναι το πρώτο που θα έχει εκδώσει ποτέ ελληνική εταιρεία, με «ρήτρα αειφορίας». Δηλαδή με δέσμευση απέναντι στους επενδυτές ότι η εταιρεία θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως των όποιων εξωγενών παραγόντων, ποσοτικοποιημένες εκ των προτέρων επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2 και αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του νέου της business plan.
Τα SLB's όπως αποκαλούνται (Sustainability-Linked Bond) διαφέρουν έναντι των πράσινων ομολόγων ως προς το γεγονός ότι παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες, όπως η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου μιας εταιρείας.
Και ως γνωστόν, κάθε επιχείρηση με σταθερά μειούμενες εκπομπές CO2 σε βάθος ετών, μεταφράζεται σε μικρότερο ρίσκο για τους επενδυτές, επομένως συγκριτικά με άλλες, αυτή μπορεί να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού.
Στην πράξη, η εταιρεία δεν ποντάρει τόσο σε μια εντυπωσιακά καλή τιμολόγηση στο βαθμό που αυτή θα προκαλούσε έκπληξη στην αγορά. Η εικόνα της μπορεί να μην έχει καμία σχέση με εκείνη πριν από ενάμιση χρόνο, ωστόσο το BP τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται και ναι μεν ο στόχος της είναι ο «πράσινος» μετασχηματισμός, ωστόσο τα λιγνιτικά εργοστάσια παραμένουν ανοικτά, άσχετα εάν την ζημιώνουν. Εκείνο επομένως στο οποίο ποντάρει η διοίκηση δεν είναι τόσο ένα άμεσα θεαματικά βελτιωμένο, για τα δεδομένα της, pricing, όσο η επόμενη ημέρα της έκδοσης.
Οντας SLB, στην δευτερογενή αγορά όπου και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται μετά την έκδοση, οι πιθανότητες το ομόλογο να κάνει μια πολύ καλή πορεία, είναι υψηλές, Το επιβεβαιώνει η πορεία αντίστοιχων ομολόγων από τα λιγοστά που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί παγκοσμίως. Οι επενδυτές «διψούν» για εταιρικούς τίτλους, πίσω από τους οποίους βρίσκονται εκδότες με δυναμικό «στόρυ», όπως η ΔΕΗ και κυρίως μετρήσιμες δεσμεύσεις ότι οι στόχοι κινούνται προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
Το όφελος αυτό θα το καρπωθεί η επιχείρηση μελλοντικά. Οταν αυτή θα θελήσει να ξαναβγεί στις αγορές κάποια στιγμή στο μέλλον, θα το κάνει ακόμη πιο φθηνά. Στην ουσία, με την συγκεκριμένη έκδοση, πέραν του οφέλους από την αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους και την άντληση ρευστότητας για να «τρέξει» το επενδυτικό της πρόγραμμα, η ΔΕΗ κτίζει θέση, προκειμένου μελλοντικά να μπορεί να πετύχει ακόμη πιο φθηνή πρόσβαση στις αγορές. Ανεξάρτητα πάντως του γεγονότος ότι το pricing της συγκεκριμένης έκδοσης δεν θα επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις, η αλήθεια είναι ότι το «στόρυ» της ΔΕΗ συζητείται στους κύκλους της αγοράς ολοένα και περισσότερο.
Τέτοια ημέρα πέρυσι, η μετοχή της βρισκόταν στα 3,28 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 761 εκατ. ευρώ. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 8,87 ευρώ, δηλαδή η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 2,057 δισ ευρώ. Το «χαρτί» έχει κάνει ένα ράλι 170% και πλέον η αγορά αναμένει αφενός την έκδοση του ομολόγου, αλλά και την τελική λίστα για τον ΔΕΔΔΗΕ στα τέλη Μαρτίου.
Τότε, θα γίνει γνωστό ποιοί από τους 11 μνηστήρες για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στην επόμενη φάση. Ονόματα που θα δημοσιοποιηθούν όταν η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα το qualification process, και ανάλογα με το εκτόπισμά τους, θα επηρεάσουν και την εικόνα της ΔΕΗ στα μάτια των επενδυτών.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου