Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

ΕΔΟΠ/ΔΕΗ ΣΣΕ 2021 Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΕΔΟΠ / ΔΕΗ

Κατά την τελευταία συνάντηση των σωματείων με την Ομοσπονδία ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε σχέση με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μας ζητήθηκε να υποβάλουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο

διαπραγμάτευσης.

Πράγματι τις υποβάλαμε και είναι οι εξής: 


  • Επαναφορά του ποσού των μισθολογικών κλιμακίων που κόπηκαν με τα μνημόνια, κατά 17% σύμφωνα με την Σ.Σ.Ε./ 2012.

  • Να υπάρξει δέσμευση για το ύψος του τροφείου και να μην καθορίζεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου. 

  • Συμφωνούμε με την ρύθμιση για την ΓΥ3 κατηγορία να έχουν δηλαδή, την μισθολογική εξέλιξη των αποφοίτων Λυκείου, για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν τα τυπικά προσόντα, αλλά θα πρέπει να αφορά όλες τις ειδικότητες της ΓΥ δηλαδή κλητήρες, καθαρίστριες, κλπ. Άλλωστε, ως ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, έχουμε πρωτόδικη δικαστική απόφαση που δικαιώνει το αίτημα αυτό. 

  • Τροποποίηση του άρθρου 4 ΚΚΠ/ΔΕΗ, ώστε να εξελίσσονται σε Στελέχη Γενικών θέσεων (Γ) και οι κατηγορίες ΔΟ3, Υ3 και Τ3.  

  • Η ρύθμιση που έγινε και αφορά την επιπλέον πληρωμή των μισθωτών, που απασχολούνται απογευματινές ώρες στα καταστήματα πελατών της εμπορίας, να αποτυπωθεί στη σύμβαση εργασίας, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διασφάλιση. 

  • Η τηλεργασία να αφορά μόνο έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι η πανδημία, ενώ το ωράριο εργασίας να είναι συνεχές και η συμμετοχή εθελοντική.

  • Διαφωνούμε με την διαγραφή των χρηματικών ποσών που προέκυψαν από μισθολογικές διαφορές και αφορούν συγκεκριμένους μισθωτούς. Να ισχύσει ότι προκύπτει σε όλους τους μισθωτούς, για αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή παρακράτηση.




  • Οι συνδικαλιστικές ώρες, να υπολογίζονται από το σύνολο των μελών του Πρωτοβάθμιου σωματείου και όχι χωριστά ανά εταιρεία, του Ομίλου ΔΕΗ. Δηλαδή, όπως γίνεται τώρα με τους συναδέλφους μας στον ΑΔΜΗΕ. 


Σε συνέχεια των προηγουμένων η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, μας απέστειλε σχέδιο της Σ.Σ.Ε. και ω του θαύματος δεν ικανοποιείται κανένα από τα παραπάνω αιτήματα, ακόμη και αυτά που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος. Γιατί άραγε;

Σε σχέση βεβαίως με την εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. του 2012 αντί της χορήγησης του 17% στα μισθολογικά κλιμάκια (έστω και τμηματικά), προτείνεται εξήντα ευρώ μικτά τα οποία βεβαίως δεν ενσωματώνεται στα Μ.Κ, και αφορά το προσωπικό που δεν αμείβεται με κανένα άλλο επίδομα. Δηλαδή παραμένει ένα «κουτί» το οποίο καθαρά ισοδυναμεί με ένα κουλούρι ημερησίως, όταν σε άλλους χαρίζουν χρυσούς ελέφαντες!!! 

Επιπλέον πολλά ερωτηματικά μας προκαλεί η εκπόνηση μελέτης, με σκοπό την εναρμόνιση του μισθολογίου της εταιρείας με τα ισχύοντα σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!!

Ερώτημα: Αν οι αποδοχές υπερτερούν έναντι των άλλων εταιρειών, τι σημαίνει ότι τελειώνει στο εξής κάθε σκέψη αύξησης του μισθού; Δηλαδή οδηγούμεθα έμμεσα στο πάγωμα μισθών;  

Μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί δεδομένα και καλό είναι να αποφευχθεί, αφού άλλωστε δεν θα αφορά και τους νεοπροσλαμβανόμενους, ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός κοινού μισθολογίου. Θυμίζουμε ότι αυτοί εξαιρούνται από  την ένταξη στον ΚΚΠ/ΔΕΗ με νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Ωστόσο η ενίσχυση των χαμηλά αμειβομένων συναδέλφων, μπορεί να γίνει και χωρίς την μελέτη, αφού η επιχείρηση πλέον δεν είναι χρεοκοπημένη αλλά κερδοφόρος. Άλλωστε τα κέρδη δεν μπορεί να αφορούν μόνο τα στελέχη!!!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι επί Διοικήσεως Κυρίου Αθανασόπουλου είχαν δεσμευτεί 50 εκατ.ευρώ προκειμένου να γίνει ένα νέο μισθολόγιο, αλλά ούτε τότε έγινε γιατί δεν υπήρξε συμφωνία στην κατανομή. Άραγε τώρα χωρίς χρήματα γιατί ανοίγεται ένα τέτοιο ζήτημα; 

Καλούμε όσους διαπραγματεύονται την σύμβαση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τίθενται σε επισφαλή θέση η συνοχή του προσωπικού. 


Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου