Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Στάσσης: Τέλος ο λιγνίτης στη ΔΕΗ το 2025 Τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5» στα μέσα της δεκαετίας, αντί για το 2028, ανήγγειλε ο Γ. Στάσσης. Αίτημα αποζημίωσης από την εταιρεία για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023. Ανάγκη για επενδύσεις σε τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου, λέει ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ.

Στάσσης: Τέλος ο λιγνίτης στη ΔΕΗ το 2025

Τρία χρόνια νωρίτερα από το 2028, το 2025, θα έρθει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗΔΕΗ -2,64% καθώς η εταιρεία φέρνει πιο μπροστά τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5» σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΗ Γιώργου Στάσση, κατά τη

διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gs Supply Forum.

Ο κ. Στάσσης είπε πως «είμαστε σε μία διαδικασία για το πώς θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε λάβει τις τελικές αποφάσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο», συνέχισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ, «πως θα είναι μία μονάδα με φυσικό αέριο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η μετατροπή της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου θα υλοποιηθεί το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας».

Υπενθυμίζεται ότι η «Πτολεμαΐδα 5» είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζεται και πρόκειται να λειτουργήσει με αυτό το καύσιμο το 2022. Με βάση τον προγραμματισμό για την απολιγνιτοποίηση, η συγκεκριμένη μονάδα πρόκειται να παύσει τη λειτουργία της ως λιγνιτικής το 2028. Ο κ. Στάσσης, στη διάρκεια του συνεδρίου, τόνισε πως «η μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγνιτική αλλά στα μέσα της δεκαετίας θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε επίσης γνωστό ότι «η ΔEΗ θα ήθελε να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που τρέχει και προβλέπει την παύση της λειτουργίας της πλειοψηφίας στο διάστημα 2021-2023. Ωστόσο», σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ΑΔΜΗΕ απάντησε στο αίτημά μας στις 26 Μαρτίου πως δεν μπορεί να συμβεί αυτό για λόγους επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος». Η ΔEΗ έχει ζητήσει την αποζημίωση για τη διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων αυτών μέσω σχετικού αιτήματος που έχει αποσταλεί από την κυβέρνηση στην Ευρ. Επιτροπή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ίδιο το συνέδριο, διευκρίνισε πως πρόκειται για αίτημα αποζημίωσης των μονάδων που θα βρίσκονται σε στρατηγική εφεδρεία. Ο κ. Σκρέκας σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τεθεί σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός ακόμη και από φέτος.

Νέες μονάδες φυσικού αερίου

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Νικόλαος Ζαχαριάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της κατασκευής των νέων ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, τόνισε ότι «το σύστημα θα χρειαστεί σίγουρα τρεις νέες μονάδες, μαζί με αυτήν που κατασκευάζεται (σ.σ. της Mytilineos)». Κατά τον ίδιο, «η αναγκαιότητά τους εξαρτάται από τον βαθμό της διείσδυσης των ΑΠΕ, την πορεία του πλαισίου των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και την ύπαρξη μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος. Δηλαδή αποζημίωσης των μονάδων αυτών για την ευελιξία τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Στάσσης, με δεδομένη τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5, εκτίμησε ότι χρειάζονται περίπου δύο μονάδες.

Ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό στο συνέδριο ότι «το υπουργείο θα καταθέσει μέχρι τον Ιούνιο στην Κομισιόν μηχανισμό για την αποζημίωση ισχύος». Ωστόσο εκτίμησε ότι αυτός θα είναι σε θέση να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

 

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου