Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάδειξη των επενδυτών που θα συνεχίσουν στη διαδικασία για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από τους 11 επενδυτές που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έως τις 19 Φεβρουαρίου, όταν και εξέπνευσε η σχετική προθεσμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκρίνει τη short list των εταιρειών που θα λάβουν
μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ώστε οι επιλέγοντες συμμετέχοντες να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού και στα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτό αναφορικά με τον διαχειριστή του εγχώριου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.Αν και η ΔΕΗ δεν είχε γνωστοποιήσει τα ονόματα των «μνηστήρων» κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης φάσης της διαδικασίας, στην ανακοίνωσή της σημείωνε πως πρόκειται από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Όπως είχαν αναφέρει τότε δημοσιεύματα σε διεθνή πρακτορεία, στα σχήματα αυτά περιλαμβάνονται οι επενδυτικές εταιρείες Ardian, Macquarie και First Sentier.
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες
Νεότερες ωστόσο πληροφορίες «φέρνουν στο φως» και τους υπόλοιπους 8 συμμετέχοντες, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται καμία ελληνική εταιρεία. Σε αυτούς, δίνουν μεταξύ άλλων το «παρών» η Blackrock, η KKR, το ιταλικό infrastructure fund F2I, το αμερικανικό Οak Hill Advisors, καθώς και η καναδική επενδυτική British Columbia Investments (ΒCI). Ενδιαφέρον εκδήλωσε και το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική.
Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται με δύο κινεζικές συμμετοχές, της κοινοπραξίας China South Power Grid με την China Three Gorges, καθώς και της Guangzhou Power. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να μην βρίσκονται στη short list, με δεδομένο ότι στο μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχει το κινεζικό Δημόσιο, όπως συμβαίνει και με την State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Κάτι που προσκρούει στους όρους του διαγωνισμού, που αποκλείουν τους διεκδικητές οι είναι μέτοχοι ή συνδεδεμένες εταιρείες με τον ΑΔΜΗΕ.
Τον Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές
Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τοποθετείται προς τα μέσα Ιουλίου, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις οποίες θα αναδειχθεί ο στρατηγικός επενδυτής μειοψηφίας. Πέρα από το 49% του μετοχικού κεφαλαίο του Διαχειριστή, ο επενδυτής θα αποκτήσει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία θα περιγράφονται στις συμφωνίες αγοραπωλησίας (SPA) και μετόχων (SHA). Μάλιστα, τα προσχέδια των συμφωνιών θα δοθούν στα σχήματα που θα περάσουν στη δεύτερη φάση, ώστε να οριστικοποιηθούν με βάση τα σχόλιά τους, πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της ΔΕΗ στο roadshow για το ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας» που εξέδωσε, από τα έσοδα της παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η μητρική του εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει το 50% για την περαιτέρω απομείωση του χρέους του. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού πλάνου του Ομίλου.
Ισχυρό δέλεαρ για την «είσοδο» στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κατ' αρχάς ο ρόλος που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής στην ενεργειακή μετάβαση και στην ολοένα μεγαλύτερη αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ. Παράλληλα, στόχος της ΔΕΗ είναι να αξιοποιηθεί το δίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που φέρνουν οι τεχνολογίες 5G.
(του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου