Απαραίτητες για την επάρκεια του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος είναι οι λιγνιτικές μονάδες, όπως αναφέρει στην νέα του μελέτη ο ΑΔΜΗΕ, την οποία παρέδωσε πρόσφατα στην ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Η μελέτη είχε ζητηθεί από τον υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκα, όπως είχε
γράψει το Energypress, προκειμένου να ενισχυθεί το ελληνικό επιχείρημα απέναντι στις Βρυξέλλες, ώστε εκείνες να ικανοποιήσουν το αίτημα αποζημίωσης που διεκδικεί η ΔΕΗ. Δηλαδή την ένταξη των λιγνιτικών της σταθμών σε ένα μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, για όσο καιρό αυτές θα συνεχίζουν να λειτουργούν και κατ' επέκταση να την ζημιώνουν.Στην λογική αυτή, της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας του ελληνικού φακέλου, το ΥΠΕΝ αποστέλλει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο την μελέτη του ΑΔΜΗΕ στις Βρυξέλλες. Αντί να είναι η ΔΕΗ εκείνη που ισχυρίζεται πως η λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων είναι απαραίτητη, όπως ανέδειξε και η «Μήδεια», πλέον το λέει ο ίδιος ο διαχειριστής μιας χώρας μέλους της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των μονάδων της ΔΕΗ σε ένα μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας με ό,τι αποζημίωση αυτό συνεπάγεται για την επιχείρηση, φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον Κ.Σκρέκα και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν και σε ένα ακόμη ερώτημα των Βρυξελλών. Οι κοινοτικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν ρωτήσει τις ελληνικές «γιατί να μην συμμετάσχουν στον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας και μονάδες άλλων παραγωγών, πέραν της ΔΕΗ».
Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό για την στρατηγική εφεδρεία, μπορούν να δηλώσουν ένταξη σε αυτήν, όλοι όσοι επιθυμούν να κλείσουν τις μονάδες τους και να μην «μπιντάρουν» στην αγορά. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, όποια μονάδα εντάσσεται σε αυτόν, δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στην αγορά. Στην περίπτωση ωστόσο της Ελλάδας, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή άλλος παραγωγός, πέραν της ΔΕΗ, που να θέλει να «βγάλει» κάποια μονάδα του εκτός για να την εντάξει στις στρατηγικές εφεδρείες.
Στην παρούσα συγκυρία είναι πολλά που απομένει να διευκρινισθούν, όπως για παράδειγμα, με ποιο τρόπο θα καταβάλλεται η αποζημίωση στην ΔΕΗ, εφόσον τελικά οι μονάδες της ενταχθούν στον μηχανισμό και κατά πόσο αυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε κάποιας μορφής διαγωνισμό. Η απάντηση αρμοδίως είναι ότι προς ώρας δεν έχει τεθεί παρόμοιο θέμα. Στο σχετικό case που έχουν αποστείλει οι Βρυξέλλες δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Εφόσον πάντως οι κοινοτικοί εγκρίνουν το ελληνικό αίτημα, το επόμενο βήμα είναι να αποσαφηνιστεί ποια μορφή θα έχει ο μηχανισμός στρατηγικών εφεδρειών. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, σε αυτόν θα μπορούσε να συμμετάσχει για παράδειγμα και η βιομηχανία, αποδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης, (όπως συνέβαινε με τη διακοψιμότητα).
Ερευνα για τις αποζημιώσεις των προς απόσυρση μονάδων στην Γερμανία
Το γεγονός πάντως ότι η υπόθεση «αποζημίωση λιγνιτικών μονάδων για όσο διάστημα θα παραμείνουν ζωντανές» διαρκεί τόσο καιρό δείχνει ότι το ζήτημα δεν είναι και τόσο απλό. Και όλα αυτά, ενώ την περασμένη εβδομάδα άνοιξε συζήτηση στην Κομισιόν κατά πόσο έπρεπε ή όχι να ενταχθούν στην στρατηγική εφεδρεία οι γερμανικές μονάδες.
Συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες ξεκίνησε έρευνα ως προς το γερμανικό σχέδιο απανθρακοποίησης, πίσω από την οποία βρίσκονται αμφιβολίες κατά πόσο οι αποζημιώσεις άνω των 4 δισ. ευρώ που αναλογούν στις εταιρείες των προς απόσυρση ανθρακικών μονάδων είναι συμβατές ή μη με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η αντιπρόεδρος, Μαργκρίτ Βεστάγκερ, θεωρητικά το σχέδιο συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και τους στόχους που αυτή θέτει. «Στα πλαίσια αυτά, ο ρόλος μας είναι να διαφυλάξουμε τον ανταγωνισμό εξασφαλίζοντας ότι η αποζημίωση για την πρόωρη απόσυρση είναι η ελάχιστη δυνατή. Αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επαρκούν για να το κρίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι οι κοινοτικές ενστάσεις έχουν να κάνουν με το βάθος χρόνου των αποζημιώσεων και με ορισμένες άλλες παραμέτρους του γερμανικού σχεδίου.
Σε αυτό το τάιμινγκ, το οποίο σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο, η ελληνική πλευρά, έχοντας στην φαρέτρα της και την νέα μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει τις διαδικασίες, ευελπιστώντας ότι το πολύ σε διάστημα ενός μηνός θα έχει λάβει από τις Βρυξέλλες τις σχετικές απαντήσεις.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου