Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΔΕΔΔΗΕ: Προκήρυξη έργων 1,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν οι επενδύσεις που προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός της τρέχουσας 5ετίας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαχειριστή έδωσε το «πράσινο φως» στην προκήρυξη διαγωνισμού

προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση σε όλη την Ελλάδα εργασιών κατασκευής και συντήρησης μαζικής κλίμακας, οι οποίες θα βελτιώσουν κατακόρυφα τη λειτουργία των υποδομών μέσης – χαμηλής τάσης και θα αυξήσουν την «ανθεκτικότητά» τους. 

Οι παραπάνω επενδύσεις προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή, ενώ έρχονται έπειτα από την πολυετή περικοπή των κονδυλίων του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, για έργα αναβάθμισης. Ωστόσο, πέρα από την αναπλήρωση αυτού του «επενδυτικού κενού», έρχονται να απαντήσουν στον ρόλο που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής στην ενεργειακή μετάβαση, «θωρακίζοντάς» το παράλληλα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ήδη προκαλεί και στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή. 

Με βάση την προκήρυξη, οι εργασίες διαχωρίζονται σε 37 επιμέρους εργολαβίες, καθώς στον διαγωνισμό ο Διαχειριστής έχει επιμερίσει σε ισάριθμες ομάδες τις διοικητικές του περιοχές ανά την επικράτεια. Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς, με κάθε συμμετέχοντα που πληροί τα κριτήρια του διαγωνισμού να μπορεί να αναλάβει έως και 15 από τις εργολαβίες. Για κάθε εργολαβία, η διάρκεια εκτέλεσής της έχει ορισθεί στα δύο χρόνια, με τον ΔΕΔΔΗΕ να διατηρεί τη δυνατότητα να την επεκτείνει έως και 1,5 έτος. Πρόθεση πάντως του Διαχειριστή είναι τα έργα να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προβλέποντας ότι το αργότερο έως τον επόμενο Μάρτιο θα έχουν εγκατασταθεί όλοι οι εργολάβοι. 

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου