Στην τηλεδιάσκεψη του περιφερειακού συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας που έγινε την Δευτέρα 1η Μαρτίου, ο κ. Μουσουρούλης παρουσίασε το εδαφικό σχέδιο της περιοχής. Ανάμεσα σε πολλά ερωτήματα, έγινε συζήτηση για τα εδάφη της ΔΕΗ και αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 70% των εδαφών της στο κράτος χωρίς να λάβει χρήματα αφού γλυτώνει από
το μεγάλο κόστος της αποκατάστασης.Και στην Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη ήταν πάγια διεκδίκηση των τοπικών κοινωνιών , ένα μεγάλο μέρος αυτών των εδαφών να δοθούν στους δήμους για να γίνουν διάφορες δράσεις και αξιοποιήσεις. Τώρα βλέπουμε ότι όλα αυτά τα εδάφη θα φύγουν από την ΔΕΗ και εκεί θα αποφασίζουν -άγνωστο ακόμα ποιοι- τι θα γίνει.
Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη και για τον Δήμο Μεγαλόπολης, αφού από όλα τα εδάφη στην περιοχή μας δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα. Και δημιουργούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τις επενδύσεις που κάνει το δημόσιο στα εδάφη αυτά και ποιες δράσεις θα γίνουν.
Αυτή την ενημέρωση την έχει κάνει ο κ. Μουσουρούλης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο Μεγαλόπολης. Και για αυτό το σοβαρό θέμα, εδώ στην Μεγαλόπολη δεν μας έχει ενημερώσει κανένας.
Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μουσουρούλη είναι:
Tα λιγνιτικά πεδία, οι πυρήνες των ζωνών απολιγνιτοποίησης στην Δυτ.Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, έχουν επιφάνεια 230 τετρ. χιλομέτρων. Αυτά τα εδάφη ανήκουν στην ΔΕΗ και αποτυπώνονται ως στοιχεία του ενεργητικού της στους ισολογισμούς της.
Από αυτά τα εδάφη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περίπου το 70% , αποδεσμεύεται και φεύγει από την ΔΕΗ. Στο 30% των εδαφών που κρατάει η ΔΕΗ είναι οι μονάδες που θα κρατήσει και ο χώρος που θα κάνει τα δικά της επιχειρηματικά σχέδια. Καλώς ή κακώς αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια της ΔΕΗ είναι η δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει και έχει πάρει άδειες για τα φωτοβολταικά από την ΡΑΕ. Στο 30% των οικοπέδων της η ΔΕΗ θα κάνει αυτά.
Το υπόλοιπο 70% είναι τα εδάφη που θα αποκατασταθούν για να δεχθούν δραστηριότητες συμβατές με το περιβάλλον και με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, είτε είναι βιομηχανικά πάρκα, είτε είναι λίμνες αναψυχής, είτε είναι γεωργικές εκτάσεις. Η αξία των εδαφών αυτών θα αντιλογιστεί, με το κόστος που θα είχε η ΔΕΗ αν έκανε αποκατάσταση των εδαφών. Κανένας δεν θα φορτώσει το κόστος της αποκατάστασης πάνω στους πολίτες, αντίθετα παίρνουμε μια περιουσία( το 70% των εδαφών της ΔΕΗ) την οποία θα την αξιοποιήσουμε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
δείτε τα όσα είπε ο κ. Μουσουρούλης στο σχετικό βίντεο:
kafeneio-megalopolis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου