Στην προσέλκυση πλειάδας ξένων θεσμικών, αυτοί να είναι κυρίως real money investors, δηλαδή ισχυροί επενδυτές που τοποθετούνται στην πραγματική οικονομία και όχι hedge funds, και το ομόλογο να έχει μια καλή πορεία στην δευτερογενή αγορά.
Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα κρίνει την επιτυχία έκδοσης του 5ετούς διάρκειας ομολόγου της ΔΕΗ, λήξεως 2026 και ύψους 500
εκατ ευρώ και όχι το κουπόνι, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, για την οποία προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι να χτίσει θέση στις αγορές.Στο ερώτημα κατά πόσο θα κερδηθεί το πρώτο και κυριότερο από τα τρία στοιχήματα, δηλαδή η τοποθέτηση στο ομόλογο πολλών και ισχυρών θεσμικών επενδυτών, μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει σήμερα και κυρίως αύριο.
Από χθες η διοίκηση της ΔΕΗ επιδίδεται σε συνεχείς παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίες θα συνεχίσουν και το επόμενο 48ωρο, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε μια έκδοση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από ελληνική εταιρεία και η οποία διέπεται από φιλόδοξους στόχους, όπως αναφέρει το ίδιο το roadshow προς τους ξένους επενδυτές. Η επιχείρηση δεσμεύεται να έχει μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2022, καθώς επίσης ότι αν αποκλίνει του στόχου, τότε το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Το βιβλίο προσφορών κλείνει την Πέμπτη και σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρχει μια καλή εικόνα για τον αριθμό και το προφίλ των επενδυτων που ανταποκρίθηκαν. Διαβάζοντας την παρουσίαση προς τους επενδυτές, ο φιλόδοξος στόχος της εταιρείας είναι να περιορίσει τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατομμύρια τόνους του 2019, στα 13,9 εκατ. τόνους το 2022.
Εργαλεία της, τα εξής δύο :
- Η απόσυρση λιγνιτικής ισχύος 3,4 GW έως το 2023, δηλαδή της συντριπτικής πλειονότητας των λιγνιτικών της μονάδων. Το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο. Το 2021 κλείνουν οι μονάδες «Καρδιά 3&4» (0,56 GW) και «Μεγαλόπολης 3» (0,25 GW), το 2022 οι του «Αγ.Δημητρίου 1-4» (1,11GW) και το 2023 η «Μεγαλόπολη 4» (0,26 GW) και ο «Αγ.Δημήτριος 5» (0,34 GW).
- O επαναπροσανατολισμός των ετήσιων επενδύσεων στις ΑΠΕ. Στόχος τα 1,5 GW από φωτοβολταικά, αιολικά και άλλες πράσινες τεχνολογίες έως το τέλος του 2023, όπως προβλέπει το νέο της business plan. Εξ αυτών, τα 0,1 GW βρίσκονται σε φάση κατασκευής (12-14 μήνες), τα 0,25 GW δηλαδή τα φωτοβολταικά 200 MW και 50 MW σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται (12-24 μήνες), 0,17 GW είναι σε φάση προετοιμασίας διαγωνισμών (18-36 μήνες) και 0,8 GW αφορούν έργα που ωριμάζουν (24-48 μήνες)
Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 2019 η ΔΕΗ κατάφερε να μειώσει κατά 56% τις εκπομπές CO2 συγκριτικά με το 2005 (52,6 εκατ. τόνοι). Εφόσον ο στόχος για 13,9 εκατ τόνους το 2022 επιτευχθεί, τότε η επιχείρηση θα έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 74% σε σχέση με το 2005. Κίνηση που θα έχει υπερβεί κατά πολύ τον εθνικό στόχο (62%) και θα πλησιάσει πολύ τον αντίστοιχο στόχο για το 2030.
Είναι προφανές πάντως ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, η εταιρεία δεν δίνει μεγάλη σημασία στο κουπόνι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τελικό του ύψος. Στόχος της, πέραν της συμμετοχής μεγάλων ονομάτων, είναι το ομόλογο να διαγράψει στην δευτερογενή αγορά, όπου θα διαπραγματεύεται, καλή πορεία. Βγαίνοντας μετά από επτά χρόνια στις αγορές, η εταιρεία επιδιώκει να καταφέρει να αποκτήσει τέτοιες θέσεις, ώστε μελλοντικά, όταν θα κάνει την επόμενη έξοδο, τότε να μπορέσει να πάρει ένα πραγματικά χαμηλό κουπόνι.
Σημειωτέον ότι στην έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές συνέβαλε καθοριστικά η βαθμολογία που της επιφύλασσε η Fitch στα τέλη Δεκεμβριου, δηλαδή το «ΒΒ-» με σταθερό το outlook, το οποίο και ξεπερνά κατά δύο φορές εκείνη της S&P του Νοεμβρίου («Β»).
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τα ομόλογα αυτού του είδους έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και περιλαμβάνουν ρήτρες που προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν λιγότερα εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι αειφορίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οκτώ τέτοια ομόλογα έχουν εκδοθεί φέτος μέχρι στιγμής από τρία πέρυσι, με εταιρείες όπως οι Kloeckner Pentaplast, Flender GmbH και Asda Group Ltd.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου