Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αγωνιστική Συνεργασία ΕΤΕ-ΔΕΗ (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ): "Εν μέσω του 3ου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση της Ν.Δ αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα επιλέγει να προχωρά σε ένα άγριο κύμα καταστολής"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

 

 

 

 

Συναδέλφισσες, - φοι

Εν μέσω του 3ου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση της Ν.Δ αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα

για την προστασία του λαού, ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, με συγκεκριμένα μέτρα

στους χώρους δουλειάς (τήρηση των μέτρων ασφάλειας, τεστ κλπ), με αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, επιλέγει να προχωρά σε ένα άγριο κύμα καταστολής με πρόσχημα την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας απέναντι στους εργαζόμενους και την νεολαία.

Στόχος είναι η επιβολή του δόγματός <<νόμος και τάξη>> προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν, αλλά και να σηματοδοτήσουν τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη μέρα που τα προβλήματα θα είναι εδώ και μάλιστα οξυμένα.

Την Παρασκευή 12-3-2021 συνεδρίασε το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο συλλογικής σύμβασης που έχει συμφωνήσει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ με την διοίκηση της ΔΕΗ για την τριετία 2021-2024. Αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει οδηγό και για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Η νέα συλλογική σύμβαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνέχεια αυτών του 2012-2015-2018 που στηρίχτηκαν σε όλους τους μνημονιακούς νόμους και είχαν σαν αποτέλεσμα τις τεράστιες μειώσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα μας.

Τα μνημόνια είναι εδώ, «ζουν και βασιλεύουν» με όλους τους μνημονιακούς νόμους παρόντες, παρ όλες τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι μας έβγαλε από αυτά και της Ν.Δ ότι έσωσε από την καταστροφή την ΔΕΗ.

Η νέα σύμβαση δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο ένα μέρος των τεράστιων απωλειών του εισοδήματος μας από το 2010 έως και σήμερα (μειώσεις μισθών, απώλεια δώρων, πάγωμα χρονοεπιδόματος, κατάργηση ουσιαστικά μειωμένου τιμολογίου, αύξηση κόστους ζωής κλπ).

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Περιορίζεται σε κάποιες μικρές αυξήσεις κοροϊδία για κάποιες κατηγορίες, καθώς και στην αύξηση του τροφείου σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ από 4 σε 6 ευρω, και αυτό πάντα να εξαρτάται από την «καλή θέληση» της εκάστοτε διοίκησης για το ύψος και τον χρόνο που θα δίνεται.
  • Αυξάνει το επίδομα οδήγησης από 2 σε 5 ευρω για τους συνάδελφους που οδηγούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα κάνοντας πάνω από 100 χιλ την ημέρα, υπονομεύοντας ένα πάγιο αίτημα του συνδικάτου για προσλήψεις επαγγελματιών οδηγών, καταργώντας έτσι και επίσημα μια ολόκληρη κατηγορία.
  • Επιστρέφει αναδρομικά τα κλεμένα των ειδικών επιδομάτων σε τρεις δόσεις ! ! .... που θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2022 ! ! ! ... ενώ θα έπρεπε να έχουν δοθεί από 1-1-2019, την ίδια στιγμή που αυξήθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες ευρω οι μισθοί των γενικών διευθυντών !
  • Δεν συμπεριλαμβάνει τους νέους συναδέλφους σύμφωνα με τον νόμο της κυβέρνησης, όποτε προσληφθούν αυτοί σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ, δημιουργώντας έτσι επίσημα και με την υπογραφή της ΓΕΝΟΠ άλλη μια κατηγορία εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσα στις άλλες που υπάρχουν (συμβασιούχοι, νοικιασμένοι, εργολαβικοί, μπλοκάκια).
  • Διατηρεί την μεγάλη αδικία για την κατηγορία Τ4/Α της οποίας ένα μεγάλο μέρος αποκλείεται να φτάσει στο καταληκτικό κλιμάκιο της κατηγορίας 1β αποσυνδέοντας την μισθολογική εξέλιξη με την στάθμη σπουδών.
  • Δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο με την σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το ύψος των μισθών μας στα πλαίσια της Ε.Ε ώστε να «αποφανθεί» αν θα πρέπει να πάρουμε αύξηση και πότε, λες και αυτό δεν είναι δουλεία του συνδικάτου δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες σε ταξική κατεύθυνση, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες μας.

Αυτή την σύμβαση οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΕΑΜΕ ΓΕΝΟΠ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) την θεωρούν επιτυχία αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο πολύτιμοι σύμμαχοι των κυβερνήσεων και διοικήσεων είναι από την μια πλευρά και πόσο μακριά από τις πραγματικές και σύγχρονές ανάγκες των εργαζόμενων από την άλλη.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ από την πρώτη στιγμή έκανε ξεκάθαρα γνωστή τη θέση της για το ποιο έπρεπε να είναι το πλαίσιο διεκδίκησης στην διαπραγμάτευση από την οποία διαπραγμάτευση για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού μας απέκλεισαν, μη ορίζοντας ούτε έναν εκπρόσωπο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

Είπαμε λοιπόν ότι ο πήχης που έπρεπε να μπει από πλευράς ΓΕΝΟΠ δεν μπορούσε να υπολείπεται στο ελάχιστο από ότι ίσχυε την 31-12-2009, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα τουλάχιστον μέρος των μεγάλων απωλειών, όλων αυτών των χρόνων. Επίσης η νέα σύμβαση όπως και ο κανονισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους συνάδελφους που θα προσληφθούν στο μέλλον.

Έπρεπε επίσης να αποκαθιστά αδικίες όπως των συναδέλφων Τ4/Α, να υπολογιστεί για κλιμάκιο ο χρόνος των 8 μηνων των συναδέλφων που είχαν προσληφθεί με 8μηνα και οι οποίοι μετά από προκήρυξη μονιμοποιήθηκαν σε άλλη ειδικότητα, και να ενταχθούν οι νοσοκόμοι στα ΥΒΑΕ κλπ.

Συναδέλφισσες, - φοι,

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν ψήφισε τις συλλογικές συμβάσεις του 2012-2015-2018 γιατί στηρίζονταν σε όλους τους μνημονιάκους νόμους και λέγαμε χαρακτηριστικά ότι το συνδικάτο μαζί με κυβερνήσεις και διοικήσεις έκαναν τα μνημόνια συλλογικές συμβάσεις. ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΕΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ η μέρος αυτών που έχουν ψηφίσει όλες της προηγούμενες συμβάσεις και έχουν συμφωνήσει σε όλο το πλαίσιο της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζούμε, δεν μπορούν σήμερα με αφορμή κάποιες εσωπαραταξιακές διαφορές να προσπαθούν να ταυτιστούν με τη ξεκάθαρη θέση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ προκειμένου να δημιουργήσουν ευκαιριακές πλειοψηφίες χωρίς καμία βάση και προγραμματική σύγκλιση, ενώ υπάρχουν και φαινόμενα πλήρους εκφυλισμού και καιροσκοπισμού, με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει ΝΑΙ στην σύμβαση στο Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ και ΟΧΙ στο Δ.Σ της ΕΤΕ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου