Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Σκρέκας: Εντός του 2021 ξεκινούν τα έργα υπογειοποίησης - Αναμένουμε την μελέτη προτεραιοποίησης περιοχών από τον ΔΕΔΔΗΕ


 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει εντός του 2021 τις εργασίες υπογειοποίησης των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαίωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου στα πλαίσια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε πως το Υπουργείο εξετάζει την

χρηματοδότηση των εργασιών υπογειοποίησης των καλωδίών από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το συνολικό μήκος των υπό εξέταση εργασιών να φτάνει περίπου τα 2.000 χιλιόμετρα καλωδίων.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο έχει καλέσει τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας να εκπονήσει μια μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, αναγνωρίζοντας ότι σε μια σειρά περιοχές υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν τα σχετικά έργα. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός, η σχετική μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να «φτάσει» στο ΥΠΕΝ εντός της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά το Υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, ώστε, άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα υπογειοποίησης.

Τέλος, επισήμανε πως το ΥΠΕΝ μελετάει το νομικό πλαίσιο για το κλάδεμα των δέντρων που προσεγγίζουν τα καλώδια και τους πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ προ και μετά Μήδειας είναι σαφής: σε απόσταση 1,5 μέτρου από τα καλώδια χαμηλής τάσης και 2,5 μέτρων από τα καλώδια μέσης τάσης η αρμοδιότητα του κλαδέματος ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ.

Μιχάλης Μαστοράκης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου