Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, σημείωσε πριν από λίγο στο 2ο συνέδριο Pwer & Gas Supply Forum του energypress ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεας, Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης, για τη συμβολή της χώρας μας στην προσπάθεια της Ε.Ε. να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση
της κλιματικής αλλαγής.Από την άλλη πλευρά, όπως συμπλήρωσε, γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια, όπως είναι ο μηχανισμός για τη στρατηγική εφεδρεία, ώστε να υπάρχουν θερμοηλεκτρικές μονάδες έτοιμες να καλύψουν τυχόν αιχμές της ζήτησης. «Πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις είναι η βελτίωση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την κοινωνία και την οικονομία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην έναρξη του Target Model, μίλησε πως αν και στην αρχή εμφανίσθηκαν κάποιες «παιδικές ασθένειες», τα μέτρα της ΡΑΕ έχουν φέρει αποτέλεσμα, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές στη Αγορά Εξισορρόπησης. «Παρακολουθούμε σε συνεχή βάση την αγορά, και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρέμβουμε αν χρειαστεί», ανέφερε.
Παράλληλα, στόχος είναι να παραμείνουν προσιτές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τη διείσδυση των ΑΠΕ. Για παράδειγμα, οι διαγωνισμοί για να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες τιμές στην αποζημίωση των μονάδων. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλουν οι διεθνείς διασυνδέσεις, καθώς προάγουν τον ανταγωνισμό, ενώ με τη χρηματοδότηση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με επιχορηγήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα μειωθεί το επενδυτικό κεφάλαιο για την υλοποίηση αυτών των πρότζεκτ.
Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υποβληθεί και η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM), ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως το σχήμα αυτό δεν αντιβαίνει το αίτημα για τη θέσπιση ενός μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, καθώς το δεύτερο θα έχει βραχυχρόνια εφαρμογή, καλύπτοντας τα αμέσως επόμενα χρόνια, έως ότου θα αποσυρθεί το υφιστάμενο λιγνιτικό ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό.
Όπως συμπλήρωσε, θα υποβληθεί στην Κομισιόν σχήμα για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα προωθηθούν τα «πράσινα» PPAs ώστε αν είναι δυνατόν τα πρώτα συμβόλαια να γίνουν εντός του 2021, ή σίγουρα το 2022, με σκοπό η διεύρυνση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα να βοηθήσει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων και στο ενεργειακό τους κόστος.
Επισήμανε πως το υπουργείο είναι στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για τη στήριξη από την πολιτεία των διμερών συμβολαίων, μελετώντας πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό, όπως το ισπανικό μοντέλο. Έτσι, η στήριξη της πολιτείας μπορεί π.χ. να στοχεύει στο να διασφαλισθεί με ποιον τρόπο ένα διμερές συμβόλαιο θα εκπληρωθεί στο σύνολο της διάρκειάς του ή πώς θα στηριχθούν οι επενδύσεις στις μονάδες ΑΠΕ.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε πως αν και υπάρχουν κάποιοι δισταγμοί λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας με τα ELFE, η ιδιωτικοποίηση θα έχει αίσια έκβαση.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου